- Macron geeft gehoor aan burgerinitiatief en kondigt grootse klimaathervormingen aan
- Maastricht laat bewoners Tongereseweg kiezen uit twee varianten van herinrichting
- President Ijsland kan referendum aan de bevolking voor leggen
- In 2001 mislukte een referendum over de invoering van een nieuwe vlag
- Britten maken zich zorgen: 57 procent wil in de EU blijven
- “Coronacrisis bedreigt democratie”: Nobelprijswinnaars, wereldleiders en ook deze Belgen slaan alarm in open brief
- ‘Open brief aan onze politieke mandatarissen’
- Buiten de Grondwet treden is de enige uitweg uit de crisis
- Alain de Benoist: ‘In Frankrijk, zei De Gaulle, is het volk het Hoogste Gerechtshof’
- Oppositiepartij PRO wil volksraadpleging rond wijziging Koning Leopold II-laan
- Amsterdammers willen na corona terug van 'vervelend druk' naar 'gezellig druk'
- Open Vld-politica trotseert partijtucht
- “Ik geef nooit op. Nie pleuje.” Gents bekendste actievoerder is overleden
- ‘Fake news’ uit Boedapest
- Rechtse oppositie sluit militaire staatsgreep tegen progressieve Spaanse regering niet uit
- Recht door Zee wil referendum over gecontesteerd standbeeld Leopold II
- Spaanse justitie mildert aanklacht tegen Catalaans politiehoofd
- Ook in België moeten we bondgenoten zijn in de strijd tegen racisme
- Zwitserse bedrijven straks ‘schuldig tot het tegendeel is bewezen’?
- David Van Reybroucks democratie
Macron geeft gehoor aan burgerinitiatief en kondigt grootse klimaathervormingen aan
Mits de goedkeuring van het Franse parlement wil Macron ook een referendum houden over een herziening van de grondwet.
KV Bron: Belga in Het Laatste Nieuws 29-6-2020
Maastricht laat bewoners Tongereseweg kiezen uit twee varianten van herinrichting
Rekening houdend met de reacties en de mogelijkheden wordt na de volksraadpleging een definitief ontwerp opgesteld dat in het najaar aan de bevolking wordt voorgelegd.
Wegenwerken in Het Belang Van Limburg 29-6-2020
President Ijsland kan referendum aan de bevolking voor leggen
De rol van het staatshoofd in IJsland is dan ook overwegend symbolisch. Wel heeft hij of zij de macht om een veto uit te spreken over wetgeving en die in een referendum aan de bevolking voor te leggen.
RL Bron: Belga in Het Laatste Nieuws 28-6-2020
In 2001 mislukte een referendum over de invoering van een nieuwe vlag
De vlag was al lang omstreden. Met de huidige protesten tegen racisme en politiegeweld hoopten de voorstanders dat de vlag deze keer wel gewijzigd kan worden.
Jos De Greef en Freek Willems in VRT NWS 28-6-2020
Britten maken zich zorgen: 57 procent wil in de EU blijven
“Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.” Lees meer...
De coronacrisis vormt wereldwijd een bedreiging voor de democratie. Dat zeggen meer dan 500 wereldleiders, activisten, ngo’s en Nobelprijswinnaars in een open brief. Lees meer...
‘Open brief aan onze politieke mandatarissen’
Op maandag 22 juni verstuurde Démocratie Belgium een open brief naar onze politiek mandatarissen. “Democratie beperken tot elke vijf jaar een bolletje kleuren is totaal voorbijgestreefd.”...”Laat de burgers meebeslissen. Zij wensen niet langer de beslissingen van bovenuit te ondergaan en wachten op de kans om hun lot in eigen handen te nemen.”
De Wereld Morgen 22-06-2020
Via directe democratie met een bindend referendum op volksinitiatief kunnen de burgers hun lot weer in eigen handen nemen. Steun Meerdemocratie.be om dit mogelijk te maken.
Buiten de Grondwet treden is de enige uitweg uit de crisis
Buiten de Grondwet treden is de enige uitweg uit de crisis stelt Pieter Bauwens in Doorbraak (20/06/2020). Lees meer...
Alain de Benoist: ‘In Frankrijk, zei De Gaulle, is het volk het Hoogste Gerechtshof’
Was De Gaulle een “democraat?”
“Wat moeten we van De Gaulle onthouden? Wat is zijn erfenis?” vraagt Luc Pauwels aan Alain de Benoist in een interview (Doorbraak 18-06-2020). Lees meer...
Oppositiepartij PRO wil volksraadpleging rond wijziging Koning Leopold II-laan
“De commotie rond koning Leopold II heeft er ook in Leopoldsburg toe geleid dat de naam van de Koning Leopold II-laan ter discussie staat. Het gemeentebestuur nam reeds contact op met de kampcommandant om advies in te winnen bij Defensie. Oppositiepartij PRO vraagt om een volksraadpleging. “Het is onmiskenbaar dat onze gemeente onlosmakelijk verbonden is met ons koningshuis en of je het nu wil of niet, Leopold II was daar een telg van”, zegt voorzitter Kevin Segers. “Moeten wij deze geschiedenis wissen uit ons collectieve geheugen? De burger heeft hierin volgens ons het laatste woord.”
Birger Vandael in Het laatste Nieuws 16-6-2020
Amsterdammers willen na corona terug van 'vervelend druk' naar 'gezellig druk'
De toeristen keren langzaam terug in het Amsterdamse straatbeeld, maar onder de bewoners is een nieuw bewustzijn ontstaan. Ze willen onder geen beding meer terug naar de massale drukte van vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit het succes van het volksinitiatief ‘Amsterdam heeft een keuze’, dat voorstelt om het aantal bezoekers aan de stad te beperken tot twaalf miljoen overnachtingen per jaar. In minder dan een week tijd hebben bijna 16.000 Amsterdammers hun handtekening gezet onder het plan – ruim voldoende om het op de agenda van de gemeenteraad te krijgen
De vraag is of de Amsterdamse politiek zich hierbij wil neerleggen. “Niet getreurd, zegt Badir: als de raad ‘nee’ zegt, volgt een referendum. Met 27.000 handtekeningen kunnen ze een lokale volksraadpleging afdwingen. Ze zijn al over de helft.”
Thijs Niemantsverdriet, NRC in De Standaard 16-6-2020
Open Vld-politica trotseert partijtucht
Sihame El Kaouakibi (Open Vld) weigert de beslissing van haar partijtop te volgen in de stemming over de kwestie van de ‘praktijktest’. Praktijktesten en mystery calling/shopping worden ingezet in de strijd tegen discriminatie. Het gaat ons hier niet om het thema, maar wat we wel interessant vinden, is dat een politica openlijk de fractiediscipline in vraag durft te stellen: ‘Waarom zouden wij als individuele parlementsleden niet onze eigen stem kunnen brengen?’ Fractiediscipline (of: partijtucht) is één van de kwalijke uitwassen van de particratie: wij kiezen parlementariërs, maar de partijvoorzitters beslissen.
Bart Brinckman in De Standaard 16-6-2020
“Ik geef nooit op. Nie pleuje.” Gents bekendste actievoerder is overleden
Arthur De Decker, een bekende en gevreesde actievoerder uit Gent, is overleden op 68-jarige leeftijd. De Decker streed tot zijn laatste week niet-aflatend voor meer inspraak en meer aandacht voor de Gentse deelgemeenten. Zo dwong hij de eerste volksraadpleging ooit af. “Ik geef nooit op. Nie pleuje."
Bert Staes in Het Nieuwsblad 12/06/2020
De regering van premier Viktor Orban houdt een volksbevraging: ‘Wijst u het plan af van George Soros dat ons in de schulden zou storten?’Dit soort enquêtes wordt verdeeld onder alle Hongaren. De regering ziet het als het hoogtepunt van democratisch bestuur. Waarom is het dat echter niet zo? Lees meer...
Rechtse oppositie sluit militaire staatsgreep tegen progressieve Spaanse regering niet uit
“In een EU-lidstaat komen stemmen openlijk op voor een militaire staatsgreep. Een gepensioneerde generaal vindt een staatsgreep tegen de linkse regering van Spanje nodig….De Spaanse journalist, auteur van politieke bestsellers en bekende opinieleider Federico Jiménez Losantos, en zoals heel wat andere aartsconservatieve Spanjaarden, vindt dat alle middelen gewettigd zijn om deze linkse regering zo snel mogelijk uit het zadel te lichten...Als het via de democratische weg niet lukt om aan de macht te komen, gebruik dan maar geweld.”...”Als dit soort praat uit de mond van Latijns-Amerikaanse generaals komt, is dat geen verrassing. Maar wanneer in een belangrijke EU-lidstaat vooraanstaande journalisten zoiets schrijven is dat niet alleen onverantwoord maar tegelijk bijzonder verontrustend.”
De weg naar een echte democratie is in Spanje nog een heel lange weg. Dit wordt in gans Europa een dringend noodzakelijke opgave…
Sven Tuytens in De Wereld Morgen 10-06-2020
Recht door Zee wil referendum over gecontesteerd standbeeld Leopold II
Oostende - De lijst Recht door Zee wil dat er een referendum wordt georganiseerd over de toekomst van het gecontesteerde ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers.
Edwin Fontaine in Het Nieuwsblad 8-6-2020
Spaanse justitie mildert aanklacht tegen Catalaans politiehoofd
Het Spaanse parket verwijt de regionale politie “totale passiviteit” in verband met verhindering van het referendum over zelfbeschikking dat de separatistische Catalaanse regering op 1 oktober 2017 had georganiseerd en dat door de Spaanse justitie was verboden. Het “niet verhinderen” van een referendum is in Spanje dus strafbaar. Dit verbod op het organiseren van een referendum illustreert dat Spanje zijn dictatoriale geschiedenis nog lang niet is ontgroeid.
TTR in Het Laatste Nieuws 8-6-2020
Ook in België moeten we bondgenoten zijn in de strijd tegen racisme
‘De strijd tegen ethnic profiling en racisme is daarom vooral een strijd voor gelijke rechten.’ stelt Pieter–Paul verhaeghe in Knack van 06/06/2020.
Zwitserse bedrijven straks ‘schuldig tot het tegendeel is bewezen’?
In Zwitserland wordt deze week in het parlement gedebatteerd over een wetsvoorstel dat bedrijven automatisch ‘wettelijk aansprakelijk stelt’ en ‘schuldig tot het tegendeel is bewezen’ met betrekking tot schendingen van mensen- en milieurechten in hun toeleveringsketens overal ter wereld. Lees meer...
David Van Reybroucks democratie
In Doorbraak van 01 juni 2020 stelt David Van Reybrouck: ‘Mensen zijn slimmer als burger dan als kiezer, dus laat mensen als burger over belangrijke issues beslissen in plaats van als kiezer.’ Lees meer...