Wie 25.000 handtekeningen verzamelt kan wetsvoorstel op agenda Kamer zetten

Wie 25.000 handtekeningen bij elkaar krijgt kan binnenkort zelf een wetsvoorstel op de agenda van de Kamer zetten. De Kamercommissie Reglement zette het licht daarvoor woensdag op groen. De hervorming van het klassieke petitierecht tot een volwaardig burgerinitiatief was een besluit van de werkgroep politieke vernieuwing uit de vorige legislatuur...“Het heeft even geduurd, maar nu is alles klaar om het volwaardig burgerinitiatief eindelijk door te voeren”, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo, één van de indieners van het voorstel. Calvo spreekt van een “belangrijke stap om de muren tussen parlement en burgerinitiatieven te slopen”

Bron: BELGA voor Nieuwsblad 18-11-2020

Dit is een overwinning voor de democratie! Een lichtpuntje in deze duistere tijden.

Meer Democratie boekt weer resultaat inzake directe democratie. Vanaf 1 juli 2014 zijn, dankzij de zesde staatshervorming, gewestelijke volksraadplegingen in principe mogelijk. Onmiddellijk stelde Meer Democratie VZW een eigen voorstel van uitvoeringsdecreet voor. Wouter Van Bezien diende een wetsvoorstel in.

https://www.meerdemocratie.be/voorstel-reglementering-vlaamse-volksraadpleging 

Meer Democratie VZW voerde campagne om een uitvoeringsdecreet te laten stemmen.

In Vlaanderen was er grote weerstand maar in Wallonië werd een slap decreet gestemd.

https://www.meerdemocratie.be/uitvoeringsdecreet-wallonie 

Meer Democratie VZW dient op 28 januari 2016 bij het Vlaamse parlement een verzoekschrift "Vlaamse Gewestelijke Volksraadpleging" in. Het Vlaams parlement geeft er geen gevolg aan.

https://www.meerdemocratie.be/naar-een-vlaams-referendum-op-volksinitiatief 

https://www.meerdemocratie.be/uitvoeringsdecreet-gewestelijke-volksraadpleging  https://www.meerdemocratie.be/persbericht-kan-de-democratie-de-vlaamse-politiek-heroveren

https://www.meerdemocratie.be/burgerbeweging-democratienu-niet-welkom-op-commissiehoorzitting 

Het voorstel van uitvoeringsdecreet is een template voor andere direct democratische vernieuwingen. De hervorming van het klassieke petitierecht tot een volwaardig burgerinitiatief is zo één van de stappen die Meer Democratie VZW al jaren koestert.

Dit is dus al een belangrijke stap in de goede richting van een democratie! De burgers kunnen stilaan zelf hun samenleving vorm gaan geven. Deze mogelijkheid juichen we toe. Beginnen de politici naar de burgers te luisteren? Bij Meer Democratie willen we op termijn nog een stap verder gaan: als het parlement een op deze wijze ingediend wetsvoorstel niet behandelt, moet het voorwerp worden van een referendum, waarbij alle burgers zich kunnen uitspreken over dat voorstel. Sluit aan bij Meer Democratie en steun ons om deze verdere stappen te zetten. Doneer nu: Steun ons vandaag met een éénmalige donatie!

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201118_95734318

Doneer nu

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden