Dat we in België niet in een democratie maar in een particratie leven weten we al heel lang. Politicoloog Pieter Moens (Ugent) heeft dit fenomeen dieper onderzocht. Hij durft ons politiek systeem zelfs een “kabinetocratie” te noemen, en komt tot de conclusie:
Slinger van Belgische particratie is helemaal doorgeslagen
Matthias Verbergt schrijft in De Standaard van 01-10-2021:
“Voor zijn doctoraat, dat woensdag werd voorgesteld, ondervroeg politicoloog Pieter Moens (UGent) 899 Belgische en 110 Nederlandse politieke medewerkers”... op kabinetten, parlementen en partijhoofdkwartieren. “...Alleen uiterst rechts werkte niet mee”.
1) Kabinet overvleugelt parlement (en studiediensten)...Cabinetards zijn goed voor meer dan de helft van de medewerkers bij ons, de parlementaire hulpen voor een kwart….De vaststellingen vormen een perfecte weerspiegeling van de Belgische particratie, zegt Moens, die spreekt over ‘kabinetocratie’. ‘Kabinetten tellen tientallen beleidsadviseurs. Begin als parlementslid met één inhoudelijke medewerker het beleid dan maar eens te controleren. Ook tegenover de partijhoofdkwartieren trekken de parlementsleden aan het kortste eind.’
2) Cabinetards zijn partijactivisten. Bijna negen op de tien politieke medewerkers op kabinetten, partijhoofdkwartieren en in parlementen hebben een partijkaart.
3) Politieke medewerkers zijn progressiever dan partijleden... Inzake klassieke thema’s als herverdeling, economie, ethiek en justitie komt de positie van de medewerkers goed overeen met die van partijleden”...maar betreffende “... globalisering, zoals klimaat, migratie en integratie in de Europese Unie...tonen medewerkers zich een stuk progressiever...”
Daarom blijven wij bij Meer Democratie vzw steeds maar herhalen dat het zo hoogdringend is om een democratie te installeren, waar de burgers bij de politieke beslissingen het laatste woord hebben. Hoe kunnen we nu de democratie installeren? In de praktijk betekent democratie dat de burgers de mogelijkheid moeten hebben om via zelf ingediende/opgestelde wetsvoorstellen te bepalen hoe ze hun samenleving vorm willen geven. Bijvoorbeeld via het democratisch instrument van een referendum op volksinitiatief en mogelijks door een ‘geloot’ parlement dat een ‘echte’ vertegenwoordiging van de burgers kan betekenen. Dan verliezen de partijen en kabinetten aan betekenis en kan de “kabinetocratie” overwonnen worden.
Pak uw stem terug en steun Meer Democratie vzw om een echte democratie mogelijk te maken.