Politici die zelf bepalen wat het volk wil, dat is populisme

‘Respect voor de volkswil om de ­democratie weer gezond te maken.’ ­is een statement waar o.a. de N-VA achter staat. “Telkens als een partijdocument dat V-woord tevoorschijn haalt, huiver ik.” schrijft Luc Huyse in De Standaard van 22-03-2023 ...”Omdat het suggereert dat de bevolking in al haar meningen een homogeen blok is. Omdat het van arro­gantie getuigt als politici zelf bepalen wat het volk wil. Omdat regeren in naam van de volkswil aanschuurt ­tegen plat populisme.”
Zullen politici, de partijtop dus, zelf wel zeggen wat de volkswil is? Hoe komen ze er toe deze ‘volkswil’ te kennen? We zijn het in deze eens met Luc Huyse dat regeren “in naam van de volkswil” plat populisme is. Want een partij die beweert de “volkswil” te kennen en als dusdanig aan de macht wil komen kan niet anders dan “demagogisch” en manipulerend te werk gaan, om mensen achter zich te krijgen en dan de illusie hoog te houden dat dit de volkswil is.

Bestaat er wel zoiets als “de volkswil”?
Politici die zoiets beweren beseffen niet echt wat democratie eigenlijk is. In een echte democratie, ten minste in het publiek rechterlijke gebied (=politiek), kunnen de burgers zelf hun wetten bepalen. En ze kunnen dat doen door zelf na een publiek debat wetsvoorstellen in te dienen en daarover te stemmen. De wil van de verzameling van burgers leidt dan tot wetten en besluiten die het rechtvaardigheidsgevoel van de meerderheid van de mensen weerspiegelt. Alleen individuen beschikken over een geweten en moreel oordeelsvermogen, volkeren als zodanig hebben geen geweten.
Politici hebben niet te regeren in naam van de volkswil. Politici die de “volkswil”, zijnde de wil van soevereine burgers, willen respecteren moeten eigenlijk het bindend referendum op burgerinitiatief implementeren. Dan pas wordt de politiek weer gezond.

Hoe gaat democratie praktisch in zijn werk?

Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!

Doneer nu

Blijf op de hoogte!

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden