Dit zijn de 10 sterkste democratieën ter wereld

Slechts 8,4 procent van de wereldbevolking leeft in een sterke democratie. Uit de jaarlijkse Democracy Index van The Economist Intelligence Unit (EIU) blijkt dat dat niveau wel gestegen is doordat veel Aziatische landen zijn opgewaardeerd. Toch leeft meer dan een derde van de wereldbevolking onder een autoritair bewind. Een groot deel daarvan woont in China.

België pas 36ste

Dominique Dewitte in Business AM van 20-03-2021: 

(Origineel gepubliceerd op 15-04-19. Bewerkt en geschreven door Dominique Dewitte en Arnaud De Martelaere op 15-03-2021)

We zien België niet meteen in een dictatuur veranderen, maar ons land doet het wel opvallend slecht in de index. Al jaren zijn we de status van ‘volledige democratie’ kwijt. Daarvoor moet je meer dan 8 punten scoren, terwijl België dit jaar op 7.51 staat. Officieel hebben we daardoor een ‘gebrekkige democratie’. Hoe komt dit dan? Ons land scoort op de meeste criteria even goed als een sterke democratie, behalve op politieke deelname…. Slechts 4,85 procent van de Belgische kiezers zijn lid van een politieke partij, en dat haalt onze score aanzienlijk naar omlaag. Bovendien zijn veel Belgen ook niet geïnteresseerd in wat er in politieke kringen gebeurt. De opkomst tijdens verkiezingen is wel erg hoog, maar dat komt alleen maar omdat er een opkomstplicht geldt. Liefst 36 procent zegt z’n stemrecht op te geven als dat zou kunnen, en dat is alarmerend veel. De kloof tussen burgers en bestuur wordt alsmaar groter, waardoor er volgens de index onmogelijk sprake kan zijn van een sterke democratie. Ook al lijkt dat probleem dus vooral bij de burgers zelf te beginnen door de politieke desinteresse. Hoe slecht ons land scoort, merken we ook wanneer we naar enkele landen kijken die ons voorafgaan. Zo doen we het minder goed dan pakweg Chili (17de), Kaapverdië (32ste) en Botswana (33ste). Ook de Verenigde Staten (25ste) staan met Joe Biden als president nog steeds boven België.