Flashberichten Juli 2021

 

‘Orbans referendum is geen democratisch instrument, maar een politiek geladen wapen’

Toine Paulissen schrijft in Knack van 25-7-2021:

“Alleen al de vijf vragen die premier Victor Orban de Hongaren wil voorleggen, laten duidelijk zien hoe hij zijn onderdanen wenst te sturen” Lees meer...

 

Zo sterft de parlementaire democratie in stilte

Bart Eeckhout schrijft in De Morgen van 17-7-2021:

“Covid-19 leidde tot de grootste humanitaire crisis in dit land sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de ‘Bijzondere Kamercommissie belast met het onderzoek naar de aanpak van de Covid-19-epidemie door België’ beëindigt haar werkzaamheden in stilte. Lees meer...

 

Zwarte dag voor parlementaire democratie': N-VA blijft gekant tegen pandemiewet, maar stelt stemming niet uit

Bron: Belga voor Knack van 14-07-21:

Volgens N-VA is de tekst nog steeds onverteerbaar: “Het is een zwarte dag voor de parlementaire democratie. Het is veertien juli. Op quatorze juillet werd de Bastille bestormd. Hier wordt een nieuwe Bastille opgetrokken waarin het parlement wordt opgesloten wanneer een nieuwe pandemie uitbreekt', klonk het…. Lees meer...

 

Democratische vernieuwing

De vivaldi-regering heeft de mond vol van ‘democratische vernieuwing’. Hoe ver willen “de politici” gaan in deze democratische vernieuwing? Bij N-VA gaat men aarzelend de goede richting uit; zo verklaarde Liesbeth Homans op de Vlaamse feestdag: ‘Ons land heeft in zijn huidige vorm de limieten absoluut bereikt’. ‘We moeten de blauwdruk van dit land hertekenen, vertrekkend van een wit blad’ (De Standaard 12-07-2021). Lees meer...

 

155 burgers schrijven nieuwe grondwet in Chili, Mapuche-vrouw zit grondwetgevende vergadering voor

Freek Willems schrijft voor vrtNEWS van 05-07-2021:

“In Chili is zondag de grondwetgevende vergadering van start gegaan. 155 burgers zullen een nieuwe grondwet schrijven. Die moet een nieuw tijdperk inluiden in een land met een enorme kloof tussen rijk en arm en waarin de inheemse bevolking amper rechten heeft.       Lees meer...

 

Liechtenstein Institute reinforces the Direct Democracy Navigator.

 

European Commission commits to banning caged farming in the European Union as a result of European citizens’ initiative, End the Cage Age.

 

Democracy International bestaat 10 jaar! Meer Democratie VZW lag mee aan de basis.

 

 

Zomer literatuurlijst Meer Democratie

De zomermaanden zijn bij uitstek een periode van rust en ontspanning, maar is ook een mooi moment voor reflectie. In het bijzonder na zo een woelig jaar. 

Onze democratie kwam ook niet ongeschonden uit de COVID-19 crisis, vooral het uitblijven van een pandemiewet toonde de broosheid van onze verworven vrijheden. Echter, de barsten in het systeem waren al eerder te bespeuren als je bijvoorbeeld kijkt naar de machteloosheid van de klimaatbetogers voordien. 

Hoe de ‘ideale’ democratische samenleving er dan wel moet uitzien, laat Meer Democratie aan jullie over. Daarom delen wij graag (gratis!) een aantal standaardwerken over democratie. Neem deze rustig door en laat ons weten wat jij er over denkt. Lees je liever deze boeken op papier? Je kan onze boeken ook bestellen en bij een eerste gift ontvang je zelfs onze artikelenbundel directe democratie gratis in huis. Veel leesplezier!

 

  1. Artikelenbundel directe democratie

Onze artikelenbundel ‘Democratie, een inleiding’ is een eerste van een langere reeks bundels die we hebben uitgegeven om de enorme hoevelheeid teksten en artikels die we in de loop der jaren geproduceerd hebben beter toegankelijk te maken. 

 

  1. Directe democratie. Feiten argumenten en ervaringen omtrent het referendum

Jos Verhulst en Arjen Nijeboer illustreren hoe de burgers door de invoering van directe democratie werkelijk soeverein kunnen worden. Zij bespreken binnen- en buitenlandse ervaringen met bindende referenda op volksinitiatief en zetten – vaak verrassende – bakens uit voor een maatschappij van vrije, betrokken burgers. Zij gaan tevens in op de bezwaren tegen directe beslissingsrechten voor burgers.

 

  1. Vertoog over de vrijwillige slavernij

Hoe is het mogelijk dat een machthebber of tiran langdurig in het zadel kan blijven? Etienne de La Boétie (1530–1563) schreef, nauwelijks 18 jaar oud, een klassieke tekst bij uitstek over dit vraagstuk. Zijn antwoord blijft brandend actueel. In een ongemeen scherpe, heldere en tijdloze analyse ontleedt La Boétie, de jong gestorven boezemvriend van Michel de Montaigne, de werking van de politieke macht. Dit werk, geroemd door onder meer Leo Tolstoy, is nu beschikbaar in een gloednieuwe vertaling. Dr. Jos Verhulst schreef een inleiding en Dr. Frank van Dun een nawoord.

 

  1. Tijd voor een burgerlobby

De representatieve democratie werkt niet. Al decennia lang moeten we lijdzaam kijken naar het politiek theater rond benoemingen, achterkamerpolitiek, lobbyfiscaliteit, wafelijzerpolitiek en slikken we allerhande beslissingen zonder draagvlak. Ondertussen zijn onze belastingen bij de hoogste in de wereld, maar hebben we toch nog altijd een begrotingstekort. Hebben we als burger ondertussen nog niet genoeg geduld gehad ?

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden