‘Coronapas gaat niet om privileges, maar om rechten teruggeven.’

'Coronapas gaat niet om privileges, maar om rechten teruggeven.' 

Dat zijn de woorden van Ahmed Laaouej, voorzitter van de Brusselse PS (Christophe Degreef in Doorbraak van 05-05-2021).

Duidelijker kan het niet verwoord worden. Dit wil expliciet zeggen dat onze burgerrechten effectief zijn afgenomen hoewel ze door de grondwet zijn gegarandeerd. De burgers zelf hebben er niet over kunnen meebeslissen. Burgerrechten die door de machthebbers zijn afgenomen kunnen dus pas onder voorwaarden teruggegeven worden door die machthebbers. Dit is een overduidelijk bewijs dat we in een dictatuur zijn terecht gekomen waar mensen worden gediscrimineerd op basis van een zeer vaag vermoeden dat zij mogelijks een bedreiging zouden kunnen vormen voor hun medemens. De mens wordt niet langer behandeld als een individualiteit die zijn eigen leven bepaalt, maar vernederd als een object van staatsmaatregelen, als een potentiële drager van virussen en een gevaar.

Een vaccinpas die discrimineert in het dagelijkse leven is een slecht idee 

“...Maar een discriminatie in het dagelijkse openbare leven – op restaurant, in de cinema, in het pretpark – is een slecht idee. Het is een nodeloos zware inbreuk op een erg intiem deel van het privéleven. Toepassing van het pasje zal een controle vergen, van burgers onderling dan nog, die zo intens zal moeten zijn dat de huidige vrijheidsbeperkingen er als een niemendal tegen verbleken.” besluit Bart Eeckhout in De Morgen van 05-05-2021

Bij dat soort beslissingen eist een normaal rechtvaardigheidsgevoel dat alle burgers hierover moeten kunnen meebeslissen. Dit kan via een bindend referendum op volksinitiatief. Meer Democratie vzw ijvert er voor om de burgers beslissingsrecht te geven in aangelegenheden die hen allen aangaan.

Sluit u bij ons aan en steun ons om dit mogelijk te maken.

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden