Waarom Fons Dewulf de corona-app niet zal gebruiken | Meer Democratie

Waarom Fons Dewulf de corona-app niet zal gebruiken

Date & Time: 
23-04-2020

Postdoctoraal onderzoeker van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen Dewulf is niet van plan de corona-app te gebruiken omdat deze niet efficiënt is, en tegelijk ongelijkheid en discriminatie kan veroorzaken.

Volgens theoretische modellen wordt de verspreiding van het virus enkel tegengegaan indien elk individu de app correct gebruikt en zich ernaar gedraagt. Maar er is een verschil tussen theorie en realiteit.

De corona-app creëert volgens Dewulf een grote ongelijkheid tussen mensen. Diegene, die zijn leven zo kan organiseren dat hij weinig contact heeft met anderen, zal weinig last hebben van het juk van de app.

Bovendien is het oordeel van de app volledig blind: deze brengt uitsluitend de afstand tussen de antennes van de telefoons in kaart en is dus niet efficiënt. Deze afstand is namelijk niet altijd representatief voor het gedrag dat de besmetting veroorzaakt.

En het is nét het gedrag dat een verschil kan maken om besmetting tegen te gaan. Wat is dan het voordeel van een app als de bevolking zich zo gedraagt dat ze de kans op besmetting minimaliseert?

 

Ondanks de belemmeringen zou je toch kunnen overwegen om de app een kans te geven. Toch trekt Fons Dewulf hier een principiële grens: ‘Mijn verantwoordelijkheid als burger bestaat erin mijn potentiële besmettelijkheid te beperken. Ik wil daarvoor mijn gedrag drastisch aanpassen.’ Dewulf wil de telefoon niet laten gebruiken als vertegenwoordiger van die verantwoordelijkheid.

Tevens geeft de app de mogelijkheid tot discriminatie. De overheid zou mogelijke discriminatie moeten uitsluiten als de app wordt ingevoerd. ‘Ik wil niet in een samenleving leven waar de positie van de antenne van de telefoon bepaalt wat je kan doen of laten. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wil ze niet laten uitbesteden’, besluit Dewulf.

In een ware democratie is het niet nodig om verantwoordelijkheid op te dringen, maar ligt de keuze bij de burger zelf.

Bron: Fons Dewulf in dS 21.04: ‘Waarom ik de Corona-app niet zal gebruiken’ via
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200420_04928577