Het systeem kraakt in zijn voegen

Het systeem kraakt in zijn voegen, zegt econome en ethica Ingrid Robeyns, in een interview van De Standaard (DS 23/05/2020). 

Interview afgenomen door Annelien De Greef, chef economie bij De Standaard.

Wie moet de crisis betalen?

In volle coronacrisis verdampen door steunmaatregelen miljarden aan belastinginkomsten. Iemand zal de gepeperde factuur moeten betalen. ‘Dit wordt een enorm herverdelingsvraagstuk.

Zij vreest “...dat de crisis aangegrepen zal worden om de oude manier van over economie na te denken en de machtspolitiek die er bijhoort, verder te verdiepen. ‘Dat terwijl nu blijkt hoe kwetsbaar ons economische systeem ons gemaakt heeft. De noodzaak om alles te herdenken, is duidelijk. Al die tijd bleven de analyses van andersdenkers marginaal. Nu krijgen ze gelijk.”..”De hamvraag is: waartoe dient onze economie? Wat is het doel? Het antwoord was altijd: zo veel mogelijk vrijheid. Het kan nochtans ook: duurzaamheid en rechtvaardigheid zijn. Alleen hebben heel wat mensen veel te verliezen bij een metamorfose. Met op kop zij die de economische spelregels naar hun hand gezet hebben en zo fortuinen konden vergaren.

De hamvraag -of ultieme doel- van de economie moet toch zijn: door productie en circulatie van goederen zo veel mogelijk mensen in hun levensbehoeften voorzien. Dit kan alleen als de “economie” rechtvaardig is georganiseerd. Deze rechtvaardigheid kan alleen op een democratische wijze wettelijk worden geregeld, waardoor niet “vrijheid en blijheid” de boventoon voert, maar de als rechtvaardig aangevoelde “solidariteit”.

Bij meerdemocratie.be streven we naar een rechtvaardige solidaire samenleving. Op initiatief van de Oostenrijkse professor Christian Felber zijn er reeds stappen gezet in deze richting. Zie https://www.meerdemocratie.be/economie-voor-het-gemene-goed .

Steun Meer democratie.be

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200522_04968697