Diest zegt voorlopig nee tegen fusiegesprekken met Bekkevoort: "Eerst bevolking bevragen, referendum is mogelijk” .
Het stadsbestuur van Diest wil de inwoners bevragen over een mogelijke fusie met buurgemeente Bekkevoort. “Wij willen in eerste instantie de mening van de Diestenaar daarover horen. Je kan dat op verschillende manieren organiseren. We gaan eens kijken bij de collega's in Limburg hoe zij dat destijds hebben aangepakt.” zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). (Willy Vanthienen voor VRT NWS van 16-1-2023)
Zoals we al in een eerder bericht stelden, begint de basis van de democratie in de gemeenten want daar staan de inwoners veel dichter bij hun lokale besturen en kunnen zij direct het beleid van hun dorp meebepalen. Het zijn de inwoners die direct de gevolgen van een fusie ondervinden en daarom is het ondemocratisch wanneer zij hierin geen stem zouden hebben. Want in een echte democratie moeten degenen die de gevolgen van een beslissing moeten dragen, kunnen mee beslissen. Het is dus evident dat zij zelf hun stem moeten kunnen uitbrengen over het al of niet fusioneren.
Het stadsbestuur van Diest lijkt dit te beseffen, en wenst blijkbaar de daad bij het woord te voegen, dit is goed nieuws. We gaan ervan uit dat de uitslag van deze bevraging bindend is; betreffende fusies die een directe invloed hebben op “het sociale weefsel” van een stad of dorp en waarmee een overdracht van bevoegdheden gepaard gaat zou een bindend referendum verplicht moeten zijn, zoals dat in Zwitserland het geval is.
Sluit u aan bij Meer democratie vzw, steun ons en vindt inspiratie hoe dit kan worden georganiseerd zodat we samen met u een echte democratie kunnen realiseren.