Alles over de G1000 en deliberatieve democratie bespreken we maandag 7 juni op de middag tussen 12u en 13u. Onze gast is deze keer Jonathan Moskovic.
De G1000 zorgde ervoor dat burgerinspraak in de besluitvorming ook op de politieke mediaradars verschenen is. Tien jaar later wordt België internationaal erkend om zijn democratische innovatie, met name door de permanente institutionalisering van burgerparticipatie in de Duitstalige gemeenschap en het Brussels parlement.
De Brusselse overlegcommissies zijn geïnspireerd door de Ierse Constitutionele Conventie, en vormen inderdaad een wereldprimeur: de combinatie van gelote burgers en parlementsleden om samen het gewest van de toekomst te creëren. Dit webinar bespreekt het ontstaan van deze innovatie en neemt de belangrijkste criteria onder de loep die deze tot een succes maken èn tot een bron van internationale inspiratie.
Tijdens een stage in 2011 op de Belgische ambassade in Dublin en zijn ontmoeting aldaar met de organisatoren van de Ierse Constitutionele Conventie geraakte Jonathan Moskovic gepassioneerd door deliberatieve democratie. Bij zijn terugkeer in België kwam hij in contact met de G1000, raakte hier actief bij betrokken en werd tussen 2014 en 2019 co-coördinator. Over het ontstaans- en groeiproces hiervan hield hij op verschillende (inter) nationale conferenties presentaties en publiceerde artikelen over dit onderwerp. Tegelijkertijd werkte hij voor de internationale meisjesrechtenorganisatie Plan International België deliberatieve methodologieën uit om de aanbevelingen van de organisatie op te bouwen. Sinds november 2019 werkt hij als adviseur democratische innovatie van de voorzitter van het Franstalige Brusselse parlement Magali Plovie. Hier wordt hem de kans geboden om de ontwikkeling van overlegcommissies te leiden, een wereldpremière die willekeurig geselecteerde burgers samenbrengt met parlementariërs.
Belgium