
Voor Meer Democratie vzw is dit in feite nog te zwak. In een waarachtige democratie hebben de burgers medezeggenschap in het nemen van beslissingen, alleen “gehoord” worden is onvoldoende. Een goed begrepen gelijkheidsbeginsel houdt echter in dat iedere burger via een vrije en gelijke stem mee beslist of een wet tot stand komt. Om praktische redenen kunnen de burgers weliswaar niet alles zelf beslissen, maar ze moeten daar wel steeds het laatste woord in kunnen hebben. Dit kan via het democratisch instrument van een petitie en/of een referendum op volksinitiatief. Eveneens kunnen de burgers via een bindend referendum op burgerinitiatief corrigerend inwerken op de politieke besluitvorming wanneer die als onrechtvaardig wordt ervaren. Ook een ‘geloot’ parlement waarvan de leden echt de burgers vertegenwoordigen, en niet de partijen, verhoogt de waarde van ons democratisch bestel. De partijen verliezen dan enigszins aan betekenis en de particratie kan overwonnen worden. In plaats van slechts “gehoord” te worden moeten de burgers wel zelf kunnen (mee)beslissen!
“Over particratie wordt doorgaans geschreven alsof het om een soort complot van machtsgeile partijvoorzitters gaat. Terwijl het gewoon een gevolg is van een verschuiving van invloed van de wetgevende naar de uitvoerende macht......Daarom zien we overal dat het parlement aan belang inboet, de regering naar voor treedt en samen met de regering ook de partijtop. Deze laatste heeft immers een invloed op de keuze van ministers en dient te waken over de electorale impact van de beslissingen en de communicatie van haar regeringsleden. Die ontwikkeling is onafwendbaar, haar betreuren is geen nuttig tijdverdrijf.”..De volksvertegenwoordiging “moet het volk vertegenwoordigen en dat op een waarlijk democratische wijze: elke stem telt, elke stem telt gelijk en elke stem moet gehoord worden...De huidige technologische middelen maken het “nu mogelijk de wensen, zorgen en opvattingen van de burgers geregeld en op een representatieve wijze in kaart te brengen. Op die manier kan worden gezien waar er gebeurlijk kloven ontstaan tussen het beleid en de wensen van de burgers, tussen het rechtvaardigheidsgevoel en de rechtsbedeling. Bij belangrijke wetgevende initiatieven kan op die manier niet enkel naar drukkingsgroepen en lobbyisten worden geluisterd, maar kan rekening worden gehouden met de wensen en zorgen van de bevolking; kan haar stem worden gehoord.”
Bron: Mark Elchardus in De Morgen van 27-02-2021
Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!