
Experts eisen Belgische coronawet, want ‘maatregelen zijn nu onwettig’
“In tegenstelling tot onze buurlanden ontbeert België een geschikt wettelijk kader voor de coronamaatregelen. Van een parlementair debat of initiatief was in al die tijd nog geen sprake”. Schrijft Matthias Verbergt in De Standaard van 21 oktober 2020. “Vele coronamaatregelen raken aan fundamentele rechten, zoals het recht op vrij verkeer, vergadering, onderwijs, privéleven of ondernemen. Een inperking van die vrijheden kan alleen bij wet, zeggen de grondwet en internationale verdragen. Daardoor is er een fiat nodig van de – verkozen – wetgevende macht. Maar zo’n wet is er niet.” Advocaat Sébastien Kaisergruber schreef in La Libre Belgique een open brief, die ondertekend werd door tientallen Franstalige academici en prominente advocaten. “Voor alle duidelijkheid: we bestrijden niet dat de maatregelen nodig zijn”, zegt Kaisergruber. “Maar momenteel vindt het debat daarover niet plaats waar het zou moeten, namelijk in het parlement. Ik zeg dit niet lichtzinnig, maar wat de strijd tegen corona betreft, is de rechtsstaat in gevaar.”...”In België was er van een parlementair debat of initiatief in al die maanden nog geen sprake….”
Dit toont aan “hoe gewoon we het in dit land zijn geworden om het parlement niet meer bij zulke fundamentele zaken te betrekken” dixit Stefan Sottiaux professor grondwettelijk recht (KU Leuven). “Er is een legale rechtsgrond nodig”, zegt grondwetsspecialiste Patricia Popelier (Uantwerpen), en “De coronamaatregelen – behalve de allereerste gezien de urgentie toen – zijn ongrondwettig” besluit ze.
Bron: Matthias Verbergt in De Standaard van 21-10-2020
Recordaantal Schotten is voor onafhankelijkheid
Het aantal Schotten dat onafhankelijk wil worden van het Verenigd Koninkrijk was nog nooit zo hoog als nu. Volgens onderzoeksbureau Ipsos zou 58 procent van de Schotten ‘ja’ stemmen bij een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.
In 2014 werd er al een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland gehouden. Toen wees iets meer dan 55 procent van de Schotten dit af. Sturgeon vindt dat de uitslag van het brexitreferendum in 2016 de situatie heeft veranderd en maakt daarom een nieuwe volksraadpleging onderdeel van haar verkiezingscampagne van 2021.
Bron: BELGA voor Nieuwsblad van 15-10-2020
“Laat de zorg hier”: personeel AZ Lokeren protesteert voor ingang stadhuis
LOKEREN - Een 50-tal personeelsleden van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren en sympathisanten verzamelden woensdagavond voor de ingang van het stadhuis voor de coalitievergadering van Open Vld en CD&V. Op die vergadering worden de toekomstplannen voor het Lokers ziekenhuis toegelicht door gedelegeerd bestuurder Koen Michiels van AZ Nikolaas en AZ Lokeren.
Volksraadpleging?
Ook sp.a-raadslid Ron Van Kersschaver die het eerder al opnam voor de materniteit en het Lokerse ziekenhuis vroeg het woord. “Als er signalen komen dat bepaalde medische specialisten vanuit Sint-Niklaas niet naar Lokeren willen komen, is dat iets dat de directie moet aanpakken en niet omgekeerd.” Van Kersschaver voegde er ook nog aan toe dat zijn fractie op de gemeenteraad een punt zal aanvragen om een volksraadpleging te houden over de toekomst van de materniteit. “Wij maken ons weinig illusies dat dit punt ook aanvaard zal worden door de meerderheid, maar als dat niet het geval is, zullen wij er als partij alles aan doen om via een petitie bij de Lokeraars een volksraadpleging af te dwingen.” In dat geval moet sp.a minstens 10 procent van de Lokeraars kunnen overtuigen om hun petitie te tekenen.
Bron: Yannick De Spiegeleir in Het Laatste Nieuws van 07-10-2020
Loot burgers, geef ze experts en laat ze zelf oplossingen verzinnen
Een coalitie van meer dan twintig organisaties, bewegingen én bezorgde burgers begint campagne te voeren voor de installatie van een uitgeloot Burgerparlement. Ze rekent op steun van de nieuwe regering.
De bedenkers van het burgerparlement argumenteren: “met voldoende tijd en informatie kan een groep uitgelote burgers evengoed tot waardevolle beleidsvoorstellen komen. Zij hoeven geen verkiezingen te vrezen en kunnen dus veel gemakkelijker nadenken op lange termijn. Politieke partijen staan daarenboven niet in de weg”
In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron vorig jaar een gelijkaardig experiment gelanceerd. Het doel was om te kijken hoe de Fransen beter betrokken konden worden bij beslissingen over hun dagelijkse leven. Maar van de 149 voorstellen die de 150 uitgelote burgers gedaan hebben, is het nog maar de vraag hoeveel er uiteindelijk effectief uitgevoerd zullen worden.
Dat het regeerakkoord van de vivaldi-regering ( Grotere betrokkenheid van burgers ) de deur openzet voor democratische vernieuwing, schept hoop bij de initiatiefnemers.
Bron: Stijn Cools in De Standaard van 06-10-2020
Inwoners Nieuw-Caledonië stemmen opnieuw over onafhankelijkheid van Frankrijk
In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, zijn de stembureaus geopend voor een tweede referendum over onafhankelijkheid. De resultaten worden 's avonds al verwacht, dus zondagvoormiddag in Parijs.
Tijdens het eerste referendum op 4 november 2018 stemde 56,7 procent van de kiezers tegen de afscheuring van Frankrijk. Er werd geen peiling georganiseerd, maar weinig waarnemers denken dat de situatie nu veranderd is. In Nieuw-Caledonië wonen net geen 300.000 mensen
Bron: Belga voor vrtNWS van 04-10-2020
Catalonië trekt naar de stembus op 14 februari 2021
In de Spaanse regio Catalonië komen er naar alle waarschijnlijkheid vervroegde verkiezingen op 14 februari 2021, na de afzetting van minister-president Quim Torra. Deze week besliste het Spaanse Hooggerechtshof dat Torra het komende anderhalf jaar geen politiek mandaat mag uitoefenen en niet verkiesbaar is. Torra weigerde om tijdens de verkiezingsperiode vorig jaar een spandoek weg te halen van het regeringsgebouw, dat de vrijlating eiste van de Catalaanse politieke gevangenen….In zijn afscheidsrede noemde Torra zijn afzetting een "staatsgreep" en riep hij de Catalanen op om de regionale verkiezingen te zien als een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Catalonië: "Het wordt kiezen tussen de Spaanse monarchie of de Catalaanse Republiek." Uit peilingen en verkiezingsresultaten blijkt dat de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië ongeveer gelijk verdeeld zijn over de afscheidingskwestie.
Bron: An Baccaert in vrtNws van 02-10-2020
Wordt Fins referendum de pad in de korf van het EU-herstelfonds van 750 miljard euro?
De jongerenafdeling van de Finns Party heeft een succesvolle petitie gelanceerd voor een referendum over het in juli overeengekomen EU-herstelfonds. Op amper vijf dagen tijd verzamelde de groep 50.000 handtekeningen. Het equivalent van 1,2 procent van de bevolking. Sinds 2012 moet elk burgerinitiatief dat ten minste 50.000 handtekeningen van Finse burgers verzamelt, door de wetgever in overweging worden genomen. Sinds 2012 zijn er al 36 referenda geweest, maar in amper 2 gevallen hebben die tot een wetswijziging geleid.
Bron: Dominique Dewitte in BusinessAM van 02-10-2020
Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!