“Bouchez wil alle voorzitters in de regering, maar de Vlaamse zien dat niet zitten.” Bloklettert Christof Vanschoubroek.
“De partijvoorzitters moeten zelf zetelen in de regering”. Dat is niet alleen een wens van MR-voorzitter Bouchez, maar geniet ook de voorkeur van formateur De Wever (N-VA).
Als argument wordt aangehaald: “We gaan het niet doen zoals bij de Vivaldi-regering, toen de vicepremiers de hele tijd met hun voorzitters moesten bellen en de regering eigenlijk van buitenaf bestuurd werd.” Aha! De regering werd eigenlijk van “buitenaf” bestuurd door partijvoorzitters. Dat ons land in hoge mate “particratisch” werd bestuurd wisten we al langer, maar het werd nog enigszins verdoezeld. Nu komt men er vol voor uit en tracht men het te “institutionaliseren” zodat de partijvoorzitters zèlf regeren. Dit is onbeschaamde particratie ten top! De afbraak van de democratie wordt bewust georganiseerd door politici die zich “democraat” noemen.
“Als echte premier wil De Wever vermijden dat zijn regering van buitenaf wordt gedestabiliseerd. Het liefst wil hij dat de vijf mannen die het regeerakkoord smeden, het ook samen uitvoeren. Dat is volgens hem de beste garantie op succes. Want met erg grote hervormingen en een sanering van 20 miljard euro voor de boeg wacht de volgende regering een loodzware opdracht die geen aanvallen van buitenaf duldt.”
Aanvallen van buitenaf? Welke vreemde mogendheid gaat hen aanvallen? Let op het taalgebruik, er is geen dreiging van een vreemde mogendheid – tenzij de Europese commissie misschien – de “aanvallen” kunnen hooguit van de eigen bevolking komen. Dit taalgebruik wordt ook gebezigd door autoritaire leiders, de eigen bevolking wordt als een “dreiging” ervaren.
In een echte democratie – die naam waardig – hebben de mensen wèl het laatste woord in de politieke besluitvorming en dit via een onafhankelijk parlement en/of bindende referenda. Hieraan heeft De Wever een broertje dood. Zijn opvattingen over democratie, mensenrechten, het middenveld en woke hebben totalitaire trekjes. "Hij heeft ze (de democratie) verkocht als iets compleet anders, vooral dan met zijn notie van het primaat van de politiek en zijn injectie van het nationalisme. Hij wil een politiek zonder kritisch middenveld, zonder tegenmachten.” (Ico Maly in Apache)
Een politiek zonder middenveld, zonder ‘tegenmachten’ stevent af op een totalitair systeem.
Verkiezingen worden vaak gepresenteerd als het toppunt van democratie. Hoewel verkiezingen een belangrijk democratisch element zijn, is het een vergissing om democratie te beperken tot dit ene aspect. Bij verkiezingen moeten mensen stemmen op kandidaten die door partijen op “verkiesbare plaatsen” zijn gezet. Dit weerspiegelt echter niet het wezenlijke van democratie.
In het stemhokje geven kiezers een mandaat aan iemand die door een partij is voorgedragen. Hierdoor worden parlement en regering gevuld met “partijvertegenwoordigers” in plaats van echte volksvertegenwoordigers. Dit creëert een systeem van dwangmandatering, waarbij burgers niet de mogelijkheid hebben om de wetten in te voeren die ze daadwerkelijk willen. De particratie ontstaat niet door stemgedrag, maar door een gebrekkig en ondemocratisch kiessysteem dat de keuzevrijheid van burgers ernstig beperkt.
We worden gevangen gehouden door politieke partijen en mogen slechts om de vijf jaar een nieuwe cipier kiezen. Dit is het ware gezicht van particratie. Bovendien is stemmen iets totaal anders dan “verkiezen”: stemmen betekent beslissen voor of tegen een wetsvoorstel.
Daarom benadrukken wij bij Meer Democratie vzw steeds opnieuw dat het dringend is om een échte democratie te realiseren. In een echte democratie hebben burgers de mogelijkheid om zelf over wetten te beslissen. Zo kunnen zij, vanuit hun gevoel voor rechtvaardigheid, een directe invloed uitoefenen op de politiek.
Hoe realiseren we deze democratie? In de praktijk betekent democratie dat burgers zelf wetsvoorstellen moeten kunnen indienen en bepalen hoe ze hun samenleving willen inrichten. Dit kan door middel van democratische instrumenten zoals referenda op volksinitiatief. Daarnaast kan een geloot parlement – waarin een willekeurige en diverse groep burgers zetelt – een échte volksvertegenwoordiging vormen. Door deze maatregelen verliezen partijen hun overheersende macht, en kan de particratie eindelijk worden overwonnen.
Wat staat er ons te doen?
De particratie doorbreken! De macht teruggeven aan de bevolking via een referendum op burgerinitiatief.
Doch hiertoe moet Art. 33 van de Belgische grondwet worden gewijzigd. Dit artikel verhindert het ontplooien van een echte democratie, die gebaseerd is op gelijkwaardigheid van alle burgers, en waar het volk soeverein is. Dit wil zeggen dat alle macht aan de verzameling van burgers behoort en er boven hen geen enkele hogere macht staat. Dit is in België niet het geval want in art. 33 van de Belgische grondwet staat: ‘Alle machten gaan uit van de NATIE. 'Zij worden uitgeoefend op de wijze door de grondwet bepaald.’ Wie is die natie dan? Dit staat verder in Art. 42 uitgelegd: “De leden van beide kamers vertegenwoordigen de Natie en niet enkel degenen die hen hebben verkozen”. Met andere woorden, de macht wordt niet uitgeoefend door de gelijkwaardige burgers, maar door de leden van de kamer waarvan we ondertussen weten dat het partijsoldaten zijn.
Daarom moet artikel 33 van de Belgische Grondwet: ‘Alle machten gaan uit van de NATIE’ worden gewijzigd in: ‘Alle machten gaan uit van het Belgische VOLK (Burgers). Zij oefent haar soevereiniteit uit via haar vertegenwoordigers en d.m.v. het Bindend Referendum op Volksinitiatief.'
Bron: De Standaard (06-01-2025)
Meer Democratie vzw voert actie om, via deze grondwetswijziging, bindende referenda op volksinitiatief mogelijk te maken.
Zie: https://www.meerdemocratie.be/het-referendum-de-grondwet
Beste medeburger, sluit u bij ons aan, doe met ons mee om dit te realiseren en teken de petitie om de Belgische Grondwet aan te passen om bindende referenda in ons land mogelijk te maken.
Grondwetswijziging voor invoering van bindende referenda
https://dekamer.mijnopinie.belgium.be/initiatives/i-988?locale=nl
Marc Vanvelk, Bestuurslid Meer Democratie vzw