Logo

Geachte ,

Er werd ons heel wat duidelijk door ons gesprek met politicologe Clara Egger. Ze is ons bereid gevonden aan een vervolg webinar deel te nemen. Mis dit niet en vraag de toegangscode aan.
Maandag 16 november van 19u30 tot 21u30
Zoals we vorige keer al opmerkten: onze vzw ondervindt meer weerstand tegen democratische vernieuwing dan gelijkaardige organisaties in onze buurlanden.
Zijn burgerpanels een schaamlapje voor echte beslissingsmacht? Nederland ijvert voor de terugkeer van het referendum, maar zal dat daar ooit wel komen? En Groot-Brittannië’s Brexit, was dat dan geen toppunt van democratie? Wij zien het anders, maar hoe dan?
En Duitsland heeft nog steeds geen referendum op het niveau van de deelstaten. En in België heeft alleen Wallonië dit – maar wat is dat waard?
Vorige keer gaf Clara Egger, Zwitserse politicologe en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen (NL), ons een levendige kijk op de recente ontwikkelingen in Frankrijk. De toestand waarin tot voor kort directe democratie onbespreekbaar was kreeg daar, vooral door toedoen van de Gele Hesjes, een flinke schokgolf te verduren. Zij ijveren, van in den beginne al, alleen voor het RIC. Voor het grondwettelijk of constitutioneel referendum. "Met het referendum in handen kunnen de burgers al hun grieven waar maken beseft al 90% van de Fransen!"
Van Macron krijgen de gele hesjes alles behalve het referendum. Macron: "Wij willen zelf blijven beslissen". En dus krijgen de Fransen wel een burgerpanel rond het klimaat maar niet het gevraagde referendum.
Beste mensen, het wordt duidelijk waar de wereldstrijd om gaat; blijven enkele machthebbers over ons beslissen of mogen de burgers samen beslissen?
Ook het inspraak verhaal wordt als nep ervaren. En evenzo de burgerraden en -panels. Allemaal mooi en wel, maar we willen zelf beslissen.
Het is van in den beginne zo dat Meer Democratie VZW alleen ijvert voor het zelf samen kunnen beslissen. Al de rest zijn mooie praatjes.
Op 16 november zal Clara de direct-democratische situatie in Nederland belichten, waarna wij opnieuw volop met haar in discussie kunnen treden en lessen trekken voor België.
De vorige keer drukte Clara zich het liefst uit in het Engels, maar veel laat ons vermoeden dat ze het Nederlands in het volgende webinar al weer een stukje minder zal schuwen.
In komende webinars, vanaf 30 november, zal expert Raul Magni-Berton (Fr.) ons laten kennismaken met direct-democratische inspanningen in andere Europese landen, inzonderheid Italië.
Doe mee met dit Webinar. Hier de inschrijvingslink.

Wanneer: maandag 16 november om 19u30 tot 21u30
Waar: Online via Zoom - na inschrijving krijgt U een link toegestuurd.

Uw welkomstteam Guido, Marc, Mariana, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.

EXTRA: de democratische oogst van voorbije maand:

Burgerjournalisten zijn welkom. Wie is bereid om over de Zwitserse referenda nieuws te brengen? Ook het secretariaat kan niet volgen. Help ons.


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be