Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Alles over de G1000 en deliberatieve democratie bespreken we maandag 7 juni op de middag tussen 12u en 13u. Onze gast is deze keer Jonathan Moskovic.

De G1000 zorgde ervoor dat de burgerinspraak in de besluitvorming ook op de politieke mediaradars werd waargenomen. Tien jaar later wordt België internationaal erkend om zijn democratische innovatie, met name door de permanente institutionalisering van burgerparticipatie in de Duitstalige gemeenschap en in het Brusselse parlement.

De Brusselse overlegcommissies zijn geïnspireerd door de Ierse Constitutionele Conventie, en vormen inderdaad een wereldprimeur: de combinatie van gelote burgers en parlementsleden om samen het gewest van de toekomst te creëren. Dit webinar bespreekt het ontstaan ​​van deze innovatie en neemt de belangrijkste criteria onder de loep die deze tot een succes maken èn tot een bron van internationale inspiratie.


Tijdens een stage in 2011 op de Belgische ambassade in Dublin en zijn ontmoeting aldaar met de organisatoren van de Ierse Constitutionele Conventie geraakte Jonathan Moskovic gepassioneerd door de deliberatieve democratie. Bij zijn terugkeer naar België kwam hij in contact met de G1000, raakte hier actief bij betrokken en werd tussen 2014 en 2019 zelfs aangesteld als co-coördinator. Over het ontstaans- en groeiproces hiervan hield hij op verschillende (inter) nationale conferenties presentaties en hij publiceerde ook artikels over dit onderwerp. Tegelijkertijd werkte hij voor de internationale meisjesrechtenorganisatie Plan International België deliberatieve methodologieën uit om de aanbevelingen vanuit de organisatie te kunnen realiseren. Sinds november 2019 werkt hij als adviseur democratische innovatie voor Magali Plovi, de voorzitster van het Franstalige Brusselse parlement. Hier wordt hem de kans geboden om de ontwikkeling van de overlegcommissies te leiden, een wereldpremière die willekeurig geselecteerde burgers worden daarin samengebracht met parlementariërs.

Hier nog eens de link om in te schrijven voor het webinar maandag 7 juni op de middag tussen 12u en 13u.

Opgelet: het webinar van maandag 7 juni vindt dit keer onder de middag plaats, van 12 u tot 13 u!


Ondersteun onze suggesties die gepubliceerd zijn op het Europees digitaal platform.
Doe mee en laat het ons weten.

Het democratisch deficit in de EU is een veel onderzocht en gedocumenteerd fenomeen. In theorie verwijst het principe naar het gebrek aan democratie in de Europese besluitvormingsprocedures en de beperkte ruimte voor de gewone burger om deel te nemen aan de Europese politiek. Maar er is meer aan de hand. Europese politiek en Europese thema’s zijn gewoon niet zichtbaar in de meeste van haar lidstaten. Ook in België worden de verkiezingen van het Europees parlement beslecht op basis van nationale en regionale debatten.
Om die reden lanceerde de EU op 9 mei, Europadag, de Conferentie over de toekomst van Europa, inclusief een online platform waar Europese burgers kunnen debatteren over thema's zoals gezondheid, klimaat en democratie.

Ook Meer Democratie heeft een position paper geschreven met een aantal concrete voorstellen om de tekortkomingen van de Europese Democratie aan te pakken, maar daarnaast mist voor ons het Europese niveau vooral meer directe democratie. Dit is nochtans onontbeerlijk voor een meer betrokken, eerlijker en transparanter Europa. We volgen de verdere ontwikkelingen samen met u op! Lees er meer over in onze position paper hier.


Op onze website en sociale media vind je de eerste realisaties sinds onze eerste oproepen voor donaties. Onze position papers, de redelijk hoopvolle gesprekken met de kabinetten, het aanzwengelen van de lopende campagnes.
Geleidelijk aan komen er meer medewerkers bij (intussen 1,8 Full Time Equivalent) en dat kost geld. Meer Democratie heeft minstens €3,800 per maand extra nodig om een interne werking te garanderen en bovenstaande acties te kunnen blijven voeren. Daarom, doe mee! Maak een bestendige opdracht op ons rekeningnummer IBAN: BE23 5230 8007 5191 BIC: TRIOBEBB. 

Met gemiddeld €10 per maand kunnen we verder doen.

Help de eerste maanden te overbruggen met een donatie.

Ja, ik doe mee, ik neem mee verantwoordelijkheid en help onze democratie te redden.

Onze medeburgers en volgende generaties zullen jullie eeuwig dankbaar zijn!

Uw welkomstteam


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be