Logo

Geachte ,

Beste deelnemer,

Diegenen die de webinar 'het soevereiniteitsbegrip in de Belgische Grondwet' van maandag 18 januari gemist hebben kunnen hier de opname bekijken.

Ditmaal gaf Christophe Maes, doctor in de Rechten en master in de Geschiedenis, uitleg over het feit dat referenda volgens specialisten in België toch mogelijk zijn. Hij sprak over de visies van Sièyes en Rousseau, de abstracte natie versus het concrete volk, de Belgische revolutie en de draaikolk van massasoevereiniteit versus het éénkoppig monster van de absolute monarch. Verder verhelderde hij de soevereiniteitsuitoefening en de ontwikkeling van de soevereiniteitsinterpretatie.

Dan behandelden we nog het overdragen van de macht naar supra-nationale instellingen, de Franse terreur, het feit dat niet-bindende federale referenda wel al mogelijk zijn met de huidige grondwet en de mogelijkheid tot het deblokkeren van artikel 39bis van de grondwet.


Op ons webinar van maandag 1 februari 19u30 gaan we het hebben over de principes van het vrij spreekrecht als voorwaarde voor een functionerende democratie. Er is iets zeer vreemd aan de hand met de media...

Langs de ene kant worden verschillende vrijheidsrechten uitgehold en langs de andere kant floreren recente media-actoren nog nooit zo goed als voorheen.
We zien wereldwijd een verdere polarisatie ontstaan tussen groepen mensen. Het lijkt er op dat er alleen nog maar gescholden wordt en de mensen niet meer met elkaar spreken.

Hoe komt dat? Wat gebeurt er eigenlijk?
Wat verwachten democraten eigenlijk?
En wat zijn de voorwaarden om tot zo'n spreekrecht te komen dat in een democratie voorondersteld wordt?

Hoe ziet een ideale media er uit waar het spreekrecht echt vrij is? Zijn er dan geen restricties en welke zijn dat dan? Hoe zit het met het beïnvloeden? Mag men nog wel een mening voorleggen aan de ander? Is de burger nog baas in eigen hoofd?

In dit webinar gaan we snel tot de essentie. Dus schrijf in op het zoom webinar van maandag 1 februari van 19u30 tot 21u30 en verneem als eerste hoe een democratische gemeenschap vrij spreekrecht aanpakt.


Ons werk kan veel beter, dat weten we. Wat zijn zaken die we gemakkelijk kunnen verbeteren? Laat het ons weten. Wat vond je van het vorige webinar?

Nodig anderen uit de opnames te bekijken en de webinar's te volgen. Gelieve ons emailadres welkom@meerdemocratie.be in kopie te plaatsen.

Bijna iedereen met een pc en internet kan meehelpen. We zijn dringend op zoek naar mensen die de video's bewerken en beheren, de berichten op de sociale media mee helpen verspreiden enzoveel meer. Neem daartoe contact op met Meer Democratie VZW 0495687006 of welkom@meerdemocratie.be

Tot volgende keer,

Uw welkomst team Guido, Mariame, Marc, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be