Logo

Geachte ,

Op ons webinar van maandag 1 februari 19u30 gaan we het hebben over de principes van het vrij spreekrecht als voorwaarde voor een functionerende democratie. Er is iets zeer vreemd aan de hand met de media...

 

Langs de ene kant worden verschillende vrijheidsrechten uitgehold en langs de andere kant floreren recente media-actoren nog nooit zo goed als voorheen.
We zien wereldwijd een verdere polarisatie ontstaan tussen groepen mensen. Het lijkt er op dat er alleen nog maar gescholden wordt en de mensen niet meer met elkaar spreken.


Hoe komt dat? Wat gebeurt er eigenlijk?
Wat verwachten democraten eigenlijk?
En wat zijn de voorwaarden om tot zo'n spreekrecht te komen dat in een democratie voorondersteld wordt?

Hoe ziet een ideale media er uit waar het spreekrecht echt vrij is? Zijn er dan geen restricties en welke zijn dat dan? Hoe zit het met het beïnvloeden? Mag men nog wel een mening voorleggen aan de ander? Is de burger nog baas in eigen hoofd?

De media noemen zichzelf de vierde macht en de "waakhond van de democratie". Is dat zo? En hoe ziet de vierde macht democratie dan wel?

mass mediaHoe komt het dat de een wel iets kan zeggen en de ander niet aan het woord komt? Is het vrije spreekrecht wel goed verdeeld onder de burgers? Want waarom mag een parlementslid wel ongestraft zijn mening zeggen en moeten burgers beven en bang zijn om vrij en onafhankelijk iets te mogen zeggen? Staat dit niet haaks op het gelijkheidsbeginsel? Hoe zit het met het vrij oordeelsvermogen en de vrije wil van de mens? Hoe zit het met "ophitsing" en "aanzetten tot?" Hoe maakt een rechter onderscheid tussen vrije en gedwongen daden ten gevolge van een woord?

 In dit webinar gaan we snel tot de essentie. Dus schrijf in op het zoom webinar van maandag 1 februari van 19u30 tot 21u30 en verneem als eerste hoe een democratische gemeenschap vrij spreekrecht aanpakt.

Uw welkomstteam Guido, Marc, Mariame, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be