Logo

Geachte ,

Beste deelnemer,

Diegenen die het webinar van maandag 14 december ll. gemist hebben kunnen hier de opname bekijken.
En gemist hebben jullie wel wat:
Prof. Raul Magni-Berton is hoopvol voor België gezien we met onze federale structuur minder centralistisch zijn ingericht dan Frankrijk. Hij zegt ook dat 70% van de wereldburgers steevast directe democratie willen. Maar het is niet hun prioriteit. Allicht omdat burgers armoede, werkloosheid, immigratie, oorlog en het milieu direct aan den (media) lijve ervaren wordt. Nochtans is dit alles het gevolg van al dan niet directe democratie. Hij zegt dan ook terecht dat directe democratie wereldwijd prioriteit nr. 1 moet worden.  

We hadden enkele sprekers op het oog maar geen bevestiging gekregen van het webinar voor deze maandag. We dachten dan om deze maandag een webinar te houden over het begrip "burger". Maar het is wat kort (Kerst)dag geworden om de mailing buiten te krijgen.
Allicht lukt de aankondiging voor maandag 4 januari.
Een nieuwe medewerkster stelde tijdens een eerste gesprek met ons de niet weinig pertinente vraag: Wie is eigenlijk ‘de burger’?
Veel begrippen worden na een hele tijd vanzelfsprekend. Even herbronnen is dan aangewezen. Het begrip ‘burger’ vinden wij een aangewezen onderwerp voor een hele webinar.
Is de burger een inboorling, een ingeburgerde, een naturalisatie-aanvrager, een tijdelijke verblijver, de stemgerechtigde, of de nieuwkomer voor wie ‘geen plaats is in de herberg’...?
Hoe is/wordt men lid van een democratische gemeenschap?
Wie beslist over burgerschap?
Hoe kunnen we burgerschap beschouwen vanuit een democratisch standpunt?
Dus hou de mailbox in de gaten, allicht tot 4 januari.

Ons werk kan veel beter, dat weten we. Wat zijn zaken die we gemakkelijk kunnen verbeteren? Laat het ons weten. Wat vond je van het vorige webinar?

Nodig anderen uit de opnames te bekijken en de webinar's te volgen. Gelieve ons emailadres info@meerdemocratie.be in kopie te plaatsen.

Bijna iedereen met een pc en internet kan meehelpen. We zijn dringend op zoek naar mensen die de video's bewerken en beheren, de berichten op de sociale media mee helpen verspreiden enzoveel meer. Neem daartoe contact op met Meer Democratie VZW 0495687006 of info@meerdemocratie.be

Tot volgende keer,

Uw welkomst team Guido, Mariame, Marc, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be