Logo

Geachte ,

Maandag aanstaande verneem je via welke stappen de burgers in een democratie zelf kunnen beslissen over de afspraken van hun samenleving. Vraag daartoe de toegangscode aan voor het webinar van maandag 14 september 19u30 - 21u30.

Wij hebben het dan vanzelfsprekend niet over ‘democratie’ in de betekenis die het woord nu zowat wereldwijd heeft, waarin de burgers om de vijf of zes jaar vertegenwoordigers mogen kiezen die dan het bestuur van de gemeente, de provincie, het gewest, het land of zelfs de supranationale entiteit (EU) voor hun rekening nemen. Dit soort ‘medezeggenschap’ over het beleid, het aanduiden dus van vertegenwoordigers, is, zeker in onze tijd, een heel oneigenlijke opvatting over democratie, een beleidsvorm die oorspronkelijk zelfs nooit als democratie bedoeld was (maar dat is een ander verhaal).
Wat wij wél bedoelen is die maatschappijvorm waarin de burgers om praktische redenen weliswaar niet alles beslissen, maar daar wel steeds het laatste woord in kunnen hebben. Deze vorm, vaak directe democratie genoemd, is eigenlijk democratie tout court, want het volk (Gr.: demos) heeft hier de macht (kratos).

Aangezien wij zo een staatsvorm niet van dichtbij kennen – alleen Zwitserland heeft een flink uitgebouwd direct-democratisch systeem – is het begrijpelijk dat over de werking daarvan veel vragen en onduidelijkheden bestaan. Daarom zal Guido in deze webinar een overzicht geven van de stappen waarmee burgers in een directe democratie tot wetgevend resultaat komen. Vervolgens overloopt hij de regels die ervoor zorgen dat het ultieme instrument ervan, het referendum, ook functioneert zoals het hoort.
Een tipje van de sluier vind je in ons recent vernieuwd document: "Hoe gaat democratie praktisch in zijn werk?"

Vraag hier de toegangscode aan of stel je vraag voor het volgend webinar op maandag 14 september 19u30 - 21u30.
Het webinar bestaat uit drie delen:

  • Inleidend gedeelte: 15"
  • Verdiepend gedeelte van 30": Deze keer bespreekt Guido zijn presentatie van wat we ons bij een (directe) democratie kunnen voorstellen.
  • Nieuw: een moderator zal het gesprek in goede banen leiden en wekkende vragen formuleren indien jullie er geen hebben.

Uw welkomst team Guido, Erica, Marc, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire

  • Neem info@meerdemocratie.be op in jullie adresboek. (Je mag ons dan een seintje geven.)
  • Volg ons op Facebook.
  • Geef ons een seintje als je ook democratie journalist wilt worden: info@meerdemocratie.be

 

Meer Democratie VZW
Zavelstraat 22
3212 Pellenberg (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres info@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van deze e-maillijst

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar info@meerdemocratie.be
 

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be