Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?

 


 

Kabinet beslist mogelijk of er referendum komt over Donorwet

Het kabinet kan een grote rol spelen in de vraag of er een referendum komt over de Donorwet. GeenStijl is een handtekeningenactie begonnen om zo'n referendum mogelijk te maken. Volgens GeenStijl-redacteur Bart Nijman is de Donorwet een perfect onderwerp voor een volksraadpleging.

nos.nl 3 april 2018
 

Actie voor referendum over Donorwet, SGP niet tegen

Mogelijk komt er een referendum over de nieuwe donorwet. De SGP, die tegenstander is van referenda, wijst de volksraadpleging niet bij voorbaat af.

Reformatorisch Dagblad 4 april 2018
 

Coalitie akkoord over aanpassen inlichtingenwet'

Dat melden bronnen rond de coalitie aan persbureau ANP. Tijdens een raadgevend referendum in maart stemde een meerderheid tegen de wet.

Het Parool 5 april 2018
 

Aanpassingen sleepwet na Nederlands ‘NEE’ bij referendum

De regeringspartijen verzetten zich niet tegen een aanpassing van de inlichtingenwet, die vorige maand tijdens een raadgevend referendum werd weggestemd. Dat is te horen binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ook Rijswijk stemde in (kleine) meerderheid tegen de invoering van de sleepwet, zoals de inlichtingenwet ook wel wordt genoemd.

Rijjswijks Dagblad 5 april 2018
 

De coalitie neemt het referendum toch serieus en gaat de ‘sleepwet’ aanpassen

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet.

businessinsider.nl 5 april 2018
 

Mogen de voorstanders van het referendum nog illusies koesteren? (Volgens Rutte niet) : 'Ik vind referenda een gruwel'

Voorstanders zien het als hét bewijs dat een raadgevend referendum wel degelijk iets toevoegt aan de democratie: de gang van zaken rond de inlichtingenwet. Mark Rutte niet, merkt redacteur Frank Hendrickx.

de Volkskrant 6 april 2018
 

Druk om referendumwet NIET in te trekken neemt zienderogen toe: ‘Bestrijd de tirannie van kleine meerderheden!’

Het wordt de regering steeds moeilijker gemaakt om het Wet raadgevend referendum daadwerkelijk in te trekken, of in ieder geval om dit zonder groot gezichtsverlies te doen. Ook Volkskrant-columnist Martin Sommer voegt zich vandaag bij de stemmen die het referendum graag willen behouden.

dagelijksestandaard.nl 7 april 2018
 

Kamer verdeeld over aanpassing 'aftapwet' na referendum

De Tweede Kamer heeft dinsdag verdeeld gereageerd op de manier waarop het kabinet omgaat met de uitkomst van het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv).

nu.nl 21 april 2018


 

Eerste Kamer, red het referendum!

De Eerste Kamer zal binnenkort het referendum redden of begraven. Het moment is nog niet bekend, maar de dag des oordeels nadert. Of klinkt het vonnis wederom midden in de nacht? Hoe de Senaat ook zal beslissen, de tijdgeest maakt geen rechtsomkeert.

rtlz.nl
 

Een volwassen democratie kan niet zomaar met het referendum stoppen : 'Tegenstanders van referenda vertrouwen democratische bekwaamheid medeburgers niet'

De Eerste Kamer zal binnenkort het referendum redden of begraven. Het moment is nog niet bekend, maar de dag des oordeels nadert. Of klinkt het vonnis wederom midden in de nacht? Hoe de Senaat ook zal beslissen, de tijdgeest maakt geen rechtsomkeert.

tpo.nl 13 april 2018
 

Coalitie gaat 'sleepwet' wijzigen na referendum

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet. Dat melden bronnen rond de coalitie aan het ANP. Zij komen hiermee tegemoet aan de uitslag van het raadgevende referendum dat tegelijkertijd werd gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen.

metronieuws.nl
 

Einde van Colombiaanse burgerinspraak in zicht?

De bal is goed aan het rollen geraakt sinds de bindende volksraadpleging in het Colombiaanse dorp Cajamarca (26 maart 2017), waarmee het permanente verbod op mijnbouwactiviteiten in de gemeente werd ingevoerd. Sindsdien treffen steeds meer gemeentes die de hete adem van het eenzijdig opgelegde en agressieve mijnbouwbeleid in hun nek voelen de voorbereidingen om dit mechanisme van burgerinspraak voor hetzelfde doel aan te wenden.

mo.be 18 april 2018
 

Petitie voor behoud volksschooltje

Op facebook circuleert er een petitie voor het behoud van basisschool 't Dambord in het centrum van de stad.

focus-wtv.be 18 april 2018
 

Erdoğan politiek dier bij uitstek

Ook dit jaar mogen de Turken weer naar de stembus. Veertien maanden na het referendum over een fundamentele grondwetswijziging worden ze weer opgetrommeld voor vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen. De Turkse president kon niet wachten tot 1 november 2019, wanneer met de oorspronkelijk dan geplande verkiezingen het nieuwe presidentiële systeem in voege zou treden. Nee, Recep Tayyip Erdoğan wil zijn — nu ook via de geamendeerde grondwet versterkte — positie als president zo gauw mogelijk door de kiezer bevestigd zien.

doorbraak.be 20 april 2018


Met Vriendelijke Groeten,

Dirk

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be