Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?

 


 

“De brexit is meer een grens in het hoofd dan een echte grens”

Hoe kijken de Britse bedrijfsleiders tegen de brexit aan? In de bloeiende regio Liverpool hielden ze hier van de week nog een ontbijtbriefing over, georganiseerd door de plaatselijke kmo-organisatie LEP. VRT NWS ging praten met een van hen.

vrt.be 29 maart 2018
 

Wellicht de laatste keer, hadden we het referendum beter moeten koesteren?

Voor D66 zijn het geen ontspannen dagen. De wet van Murphy heeft de partij stevig in de greep. Op het verlies van ruim 160 zetels in de gemeenteraden volgde vrijdag de  uitslag van het referendum: een meerderheid stemde tegen de Wet op de inlichtingendiensten.

de Volkskrant 23 maart 2018
 

Boris Johnson ontkent vals spel bij Brexit-referendum: “Compleet belachelijk”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, uithangbord van de Brexit-campagne, heeft zaterdag ontkend dat zijn kamp de regels heeft overtreden op de campagnefinanciering bij het referendum in 2016. Hij noemde de beschuldigingen zaterdag “belachelijk”.

Gazet van Antwerpen 25 maart 2018


UNIZO Overhandigt visie over de winkelkern in Aalter aan Pieter De Crem en shepencollége

UNIZO overhandigde hun referendum aan het huidige bestuur. Onder meer titelvoerende burgemeester en kandidaat voor de volgende legislatuur Pieter De Crem, waarnemend burgemeester Patrick Hoste, Schepen van Economie Philippe Verleyen,zp. Vincent Gozin, Voorzitter UNIZO Aalter zal samen met UNIZO Directeur Oost-Vlaanderen Jos Vermeiren onze visie op de winkelkern uit de doeken doen. Dit is de eerste stap in het kader van UNIZO Kiest!

Het Nieuwsblad 1 april 2018
 

De strijd tegen brexit wordt opgevoerd : "Hopen op een nieuw referendum."

Volgens Politico richt Best of Britain zich vooral op de twijfelaars. Op de Britten die zich tegen hun zin bij het resultaat neerlegden. Ook de kiezers die voor een brexit stemden, maar zich niet achter een harde brexit scharen zijn het doelwit. Sinds einde maart is er een grote affichecampagne aan de gang – op onder meer toplocaties in hartje Londen – om mensen te overtuigen van het nut van een nieuw referendum. Dat is immers het einddoel.

doorbraak.be 4 april 2018
 

Honderdduizenden Oostenrijkers stemmen voor rookverbod in de horeca

Bijna 600.000 Oostenrijkers hebben zich gemobiliseerd tegen de rechtsconservatieve regering, die een gepland rookverbod in de horeca alsnog heeft geschrapt. Dat is een pak meer stemmen dan nodig voor een officieel referendum over de kwestie, aldus de initiatiefnemers woensdag. Voor een parlementair debat in Wenen waren meer dan honderdduizend handtekeningen voldoende.

Gazet van Antwerpen 4 april 2018
 

Puigdemont vrij, Rajoy maakt Spanje te schande en wat doet Juncker?

De Catalanen handelen vreedzaam en in overeenstemming met de grondwet. Catalonië probeert al lang met vreedzame middelen zijn zelfbeschikking terug te krijgen.De Spaanse grondwet bevestigt dat er in Spanje meerdere volkeren zijn. Er is geen discussie over dat de Catalanen een volk vormen. Dat het Catalaanse volk op een welbekend grondgebied leeft, gekend als Catalonië, staat ook niet ter discussie. Dat grondgebied heeft trouwens het statuut van een ‘autonoom gebied’. Het enige wat Catalonië ontbreekt om volgens het volkenrecht een staat te zijn, is een overheid die op dat grondgebied een effectief, daadwerkelijk en onafhankelijk gezag uitoefent over dat volk. Dat laatste wordt haar met geweld betwist door de Spaanse regering. Een dergelijke betwisting wordt onderdrukking genoemd.

doorbraak.be 10 april 2018
 

Nederland voert aangepaste aftapwet in

Nederland keurt dan toch de omstreden Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) goed. De nieuwe spelregels voor de inlichtingendiensten werden in sneltempo aangepast na het referendum.

Knack 11 april 2018
 

'Waarom onderneemt CD&V niets tegen Rajoy?'

Al zes maanden schreeuwen Spaanse politici, van links tot rechts, dat de catalanistische politici door de organisatie van het referendum op 1 oktober, 'geweld' hebben gepleegd. Nochtans staan ons - mij zeker, ik was er bij - de beelden nog op het netvlies van Guardia Civils die - met knuppels en rubberkogels - de Catalaanse kiezers op weinig vreedzame wijze op andere gedachten probeerden te brengen.

Knack 11 april 2018
 

"Opsplitsing van de staat Californië wordt in november aan de kiezer voorgelegd"

De kans dat de Amerikaanse staat Californië zich in drie delen opsplitst is toegenomen nu de lokale miljardair Tim Draper 600.000 handtekeningen heeft opgehaald om een referendum mogelijk te maken. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als wettelijk vereist.

nl.express.live 12 april 2018
 

Met Vriendelijke Groeten,

Dirk

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be