U ontvangt deze e-mail omdat u een petitie hebt getekend op petitie.be (een website van democratie.nu) en omdat u daarbij hebt aangegeven dat u de e-mails van democratie.nu wilt ontvangen. U kunt zich onderaan elke e-mail van ons eenvoudig uitschrijven.

Beste,

 

 

Het is zondagochtend 25 maart 2018. De voormalige president van de Spaanse regio Catalonië, Carles Puigdemont, is met de auto vanuit Denemarken op de terugreis naar zijn woning in België. Rond 11 uur ’s ochtends passeert hij de grens met Duitsland en vervolgt zijn reis over de Duitse Autobahn A7 naar het zuiden.

Maar het duurt niet lang, of hij is omringd door Duitse politiewagens die seinen dat hij hen moet volgen. Hij wordt geëscorteerd naar een parkeerplaats vlakbij de afrit Schleswig/Jagel, waar hij vervolgens om 11:19 gearresteerd wordt op basis van een Europees Arrestatiebevel dat kort daarvoor door de Spaanse autoriteiten vanuit Madrid is uitgevaardigd. Puigdemont wordt naar een gevangenis in de stad Neumünster gebracht, waar hij de volgende tien dagen achter de tralies doorbrengt. 

Momenteel mag Puigdemont zich vrij binnen Duitsland bewegen, maar hij mag dit land niet verlaten. Een Duitse rechtbank zal binnenkort bepalen of hij uitgeleverd wordt aan de Spaanse autoriteiten of niet. Indien dat gebeurt, wordt Puigdemont in Spanje waarschijnlijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van enkele decennia. 

Waarvoor die straf? Welke groot misdrijf heeft Puigdemont gepleegd dat hij een decennialange gevangenisstraf verdient?

Wel, hij stelde een vraag aan de burgers van Catalonië.

Vindt u dat ook oneerlijk? Teken dan deze petitie om de vervolging van Puigdemont en de andere leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging te stoppen. En om vreedzame onderhandelingen te beginnen voor een democratische oplossing voor het conflict tussen de Spaanse en Catalaanse regeringen:

www.democratie.nu/ga-praten

Het recente onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië

Op 1 oktober 2017 werd in Catalonië een referendum gehouden met de vraag: “Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek?” 92 procent stemde “Ja”.  

De Spaanse autoriteiten probeerden met alle macht te voorkomen dat dit referendum plaats zou vinden. Drie weken voor de volksraadpleging, werd het referendum door het hooggerechtshof in Madrid illegaal verklaard. In de weken voorafgaande aan het referendum werden verschillende leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging gearresteerd en stembiljetten en stembussen in beslag genomen. 

Op de dag van het referendum zelf weerhield de Spaanse Nationale Politie en de Guardia Civil met blokkades vele burgers ervan om te stemmen, braken zij stembureaus open en namen zij stembiljetten en stembussen in beslag. Bij botsingen tussen de oproerpolitie, kiezers en demonstranten raakten zo’n 900 burgers gewond, evenals ruim 400 politieagenten.

Na weken van spanningen nam het Catalaanse parlement op 27 oktober een resolutie aan die Catalonië uitriep tot een onafhankelijke staat. Enkele dagen later werd deze resolutie vernietigd door het Spaanse hooggerechtshof. Vervolgens ontmantelde de Spaanse regering de Catalaanse regering en het Catalaanse parlement en nam Madrid het volledige regiobestuur over.

Het Europese Arrestatiebevel voor Carles Puigdemont 

Daarna vluchtte Puigdemont samen met enkele van zijn ministers naar België. De Spaanse autoriteiten vaardigden vervolgens een Europees arrestatiebevel uit voor Puigdemont, maar trokken dat op 5 december weer in toen het duidelijk werd dat de Belgische rechtbank waarschijnlijk tot een voor Madrid ongewenst oordeel zou komen, waaronder mogelijk een permanent asiel in België. In Spanje zelf werden echter negen andere leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging gearresteerd en gevangen gezet door de Spaanse autoriteiten.

Maar nadat Puigdemont op 22 maart 2018 afreisde naar Finland voor een conferentie, werd een Europees Arrestatiebevel met precies dezelfde aanklachten snel opnieuw uitgevaardigd door de Spaanse autoriteiten. De EU-regelgeving met betrekking tot het Europese Arrestatiebevel verplicht elke EU-lidstaat om een verdachte te arresteren indien hij daarom gevraagd worden door de lidstaat die het Europese Arrestatiebevel uitgaf. Om te voorkomen dat hij gearresteerd werd, verliet Puigdemont Finland al in de loop van 23 maart en reisde per auto via Denemarken en Duitsland terug in de richting van zijn verblijfplaats in België.

Daarbij werd hij dus gearresteerd door de Duitse politie, zoals hierboven beschreven. Duitse media melden dat de Duitse politie opereerde op verzoek van de Spaanse geheime dienst, die Puigdemont op de voet volgde. Dat roept de vraag op waarom Puigdemont niet gearresteerd werd in Finland of Denemarken. Internationale commentatoren geloven dat de Spaanse autoriteiten hoopten dat een arrestatie in Duitsland een voor hen meer gunstig resultaat zou hebben. Onder andere omdat Duitsland en Spanje een goed geolied systeem hebben om criminelen aan elkaar uit te leveren.

De gang van zaken laat zien dat het Europese Arrestatiebevel heeft geleid tot een juridisch kat- en muisspel dat diverse Europese lidstaten heeft meegezogen in een Spaans binnenlands conflict.

Oplossingen via democratisch overleg, niet door het strafrecht en politie-acties 

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging heeft een lange geschiedenis. Deze hangt samen met diverse structurele factoren van culturele, economische en politieke aard. Sinds 1931 zijn er zes volksraadplegingen geweest in Catalonië over een grotere autonomie of volledige onafhankelijkheid. Elke keer stemde een grote meerderheid in met de voorgestelde veranderingen. 

Om die redenen is het onwaarschijnlijk dat de onafhankelijkheidsbeweging uit zichzelf zal uitdoven.

Dat is de reden dat wij, woordvoerders van zeven Europese pro-democratie bewegingen, een oproep doen voor vreedzame en duurzame oplossing.

Zo’n oplossing kan alleen bereikt worden door middel van democratische middelen, in het ideale geval door een democratisch proces dat overeengekomen is in goed onderling overleg tussen de vertegenwoordigers van Spanje en Catalonië. Met andere worden: een oplossing kan enkel bereikt worden door vreedzame toepassing van democratische middelen en niet door strafrechtprocedures en politie-acties.

Daarom roepen wij de Spaanse autoriteiten op om de juridische strafrechtprocedures te stoppen, de gevangenen vrij te laten en af te zien van verdere politie-inzet tegen de democratische stemmingen. We roepen beide zijden op om onderhandelingen te beginnen en tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen.

Teken de petitie hier

www.democratie.nu/ga-praten

(U vraagt zich misschien af waarom deze petitie niet op petitie.be gehost is? Dat is omdat het een gezamenlijke petitie van verschillende Europese partnervenigingen is.)

Hartelijk dank voor uw aandacht!

Met vriendelijke groeten , 

Andreas Müller – Democracy International (Europa/international)
Roman Huber – Mehr Demokratie (Duitsland)
Arjen Nijeboer – Meer Democratie (Nederland)
Michael von der Lohe – Omnibus für Direkte Demokratie (Duitsland)
Erwin Leitner – Mehr Demokratie (Oostenrijk)
Bert Penninckx – Democratie.nu (België)
Alfred Groff – Initiative zur Erweiterung der Demokratie (Luxemburg)

PS. Bent u ook van mening dat een referendum houden op zichzelf geen misdrijf is? Dat politieke conflicten beter door middel van onderhandelingen en dialoog kunnen worden beslecht dan door rechtszaken, gevangenissen en de oproerpolitie? Teken dan de petitie hier:

www.democratie.nu/ga-praten

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be