Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?


 

Opgelet met plebiscieten

Een ‘plebisciet’ (= raadplegend referendum) is een door de overheid opgelegde stemming, met zodanige voorwaarden dat veelal een vooraf gewenste uitkomst wordt verkregen. Zo bepaalt de overheid de vraagstelling, kan de overheid er onwerkbare voorwaarden aan verbinden, wordt geen gevolg gegeven aan het referendum wanneer de uitslag haar niet bevalt, etc. De overheid dient zelf geen handtekeningen in te zamelen,waardoor het onmogelijk is om na te gaan of voldoende burgers over dit onderwerp willen stemmen. Plebiscieten worden door machthebbers vaak gebruikt om steun te verwerven voor hun beleid of om een uitweg te vinden nadat hun beleid is vastgelopen. Dit laatste gebeurde bijvoorbeeld in België, ten tijde van de 'koningskwestie' (link). De naam van ‘referendum’ wordt aan dit overheidsinitiatief verbonden om de bevolking te misleiden. Als dusdanig is het gewoon een grote volksmanipulatie door politici, om hetzelfde te doen als de gewone verkiezingen: een smoes voor de ‘legitimiteit’ waarmee ze hun privileges uitoefenen. Door ‘plebisciet’ gelijk te stellen met ‘referendum’ creëert men een schadelijke verwarring tussen de begrippen 'directe democratie' en 'plebisciet'. Door de politici geïnitieerde referenda zijn dan ook bv in Zwitserland - waar referenda aan de orde van de dag zijn - uitdrukkelijk verboden.

democratie.nu

Petitie tegen bouwproject aan Leieboorden : 70 handtekeningen tegen 'hoogbouw' die indruist tegen landelijk karakter

Een 70-tal bewoners hebben bezwaar ingediend tegen de verkavelingsaanvraag van Taelman Oeselgem. Dat bouwbedrijf wil vlakbij de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve 200 woongelegenheden realiseren. “Het gaat onder meer om twee appartementsgebouwen van 6 bouwlagen, iets wat indruist tegen het landelijk karakter van ons prachtig dorp”, klinkt het.

Het Laatste Nieuws 1 maart 2018

Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat-regiopresident van Catalonië.

Puigdemont, die in ballingschap leeft in ons land omdat Spanje hem wil vervolgen voor het organiseren van een illegaal referendum over de onafhankelijkheid, benadrukte wel dat het een "tijdelijke beslissing" is.

newsmonkey.be 2 maart 2018

CU in Smallingerland wil weer af van raadgevend referendum (plebisciet), D66 niet

Als het aan de ChristenUnie in Smallingerland ligt, verdwijnt binnen twee jaar en zonder beproefd te zijn het raadgevende referendum weer.

lc.nl 3 maart 2018

Ook het laatste referendum lijkt er niet te komen

Met nog een paar dagen voor de boeg lijkt Henk Krol zijn raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen niet te krijgen. Het initiatief van 50Plus lijkt niet aan de benodigde 300.000 handtekeningen te komen. Partijleider Krol wijst met de beschuldigende vinger naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Algemeen Dagblad 5 maart 2018

Zwitsers redden hun openbare omroep

Gisteren werden de Zwitsers voor een van hun talrijke referenda ter stembus geroepen. Twee vragen werden hen voorgeschoteld. De ene betrof de afschaffing van het kijk- en luistergeld (‘No Billag’), de andere ging over de verlenging van het btw-stelsel en de directe federale belasting. De eerste vraag werd met 71,6% afgewezen, de tweede met 84,1% goedgekeurd.

doorbraak.be 5 maart 2018

Bewoners houden petitie tegen woonerf in Nieuwstraat

Met een petitie uit bewoner Frans Van Overmeire zijn ongenoegen over het hervormen van de Nieuwstraat in Geraardsbergen tot woonerf. “Dit is diefstal van 25 parkeerplaatsen”, foetert de man. “De Nieuwstraat is nu echt een dode straat.”

Het Laatste Nieuws 7 maart 2018

Geen referendum over nieuwe burgemeester Amsterdam

De nieuwe burgemeester van Amsterdam kan niet middels een referendum gekozen worden. Het plan van de stichting Meer Democratie om het volksinitiatief ‘Wij willen onze burgemeester kiezen’ wordt door het stadsbestuur van Amsterdam naar de prullenbak verwezen.

De Telegraaf 7 maart 2018

50Plus verwacht geen referendum meer over Wet Hillen

50Plus verwacht niet voldoende handtekeningen binnen te halen om een referendum te houden over de Wet Hillen. De partij probeerde het schrappen van de belastingkorting voor huiseigenaren terug te draaien via een volksraadpleging, maar stuit op onvoldoende steun.

Rob Bertholee: het ideale boegbeeld van het pro-sleepwetkamp

Hoewel Prinzipenreiter als Bits for Freedom het privacyevangelie blíjven prediken, lijkt het sleepwetreferendum een gelopen race. Niet in de laatste plaats dankzij AIVD-baas Rob Bertholee. Met zo’n ambassadeur mag het kabinet zich in zijn handen knijpen. Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren voorop.

hpdetijd.nl 7 maart 2018

50Plus laat campagne aflosboete-referendum versloffen

Het initiatief voor een referendum tegen de omstreden ‘aflosboete’ sterft een stille dood. Ouderenpartij 50Plus heeft de campagne laten versloffen toen de toestroom van het aantal steunverklaringen terugliep.

nu.nl 10 maart 2018

Catalaanse regering houdt vast aan Puigdemont

De belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen in Catalonië willen een nieuw referendum organiseren over een toekomstige grondwet voor de ‘Catalaanse Republiek’. Een tweede voorstel is het oprichten in België van een parallelle regering door de afgezette en naar België gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont.

De Standaard 8 maart 2018

Met Vriendelijke Groeten

Dirk

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be