Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?

 


 

Marktkramers starten petitie tegen aanpassingen locatie

BRUSSEL.Een collectief marktkramers van Sint-Gillis is woedend op de gemeente omdat die tijdens de werkzaamheden aan het Sint-Gillisvoorplein enkele aanpassingen heeft doorgevoerd aan de dagelijkse markt. De marktkramers zijn een petitie gestart.

Het Laatste Nieuws 12 maart 2018
 

De nieuwe raad mag besluiten over nieuwe stadhuis Den Helder

De volgende gemeenteraad moet besluiten of er een referendum komt over de ambtenarenhuisvesting.Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het stadhuisstokje op die manier doorgegeven aan de nieuwe gemeenteraad.

Noordholllands Dagblad 12 maart 2018
 

Hongkong: Verkiezingen opdoffer voor oppositie

De oppositie in Hongkong, gegroepeerd onder de noemer ‘pan-democraten’ likt haar wonden nadat ze in deelverkiezingen twee van haar zetels in het parlement verloor. Ze had deze verkiezingen voorgesteld als een referendum voor of tegen Beijing.

chinasquare.be 14 maart 2018
 

De onaantastbare leider: waarom de Russische verkiezingen geen echte verkiezingen zijn

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn niet echt een verkiezing van een president zoals in het Westen, maar eerder een kroning op basis van een volksraadpleging op initiatief van de overheid (plebisciet), een kroning van een leider waarachter de bevolking zich schaart. Katlijn Malfliet stelt dat de zeven kandidaten die zondag uitkomen tegen huidig president Vladimir Poetin, “kansloos maar niet betekenisloos” zijn.

Het Nieuwsblad 17 maart 2018
 

Opnieuw huiszoekingen bij Catalaanse regering

De Guardia Civil deed een huiszoeking op de zetel van de autonome Catalaanse regering. De politie is op zoek naar documenten die illegale financiering van het referendum over onafhankelijkheid van 1 oktober moeten bewijzen, zeggen Spaanse kranten.

De Standaard 15 maart 2018
 

Sloveense premier kondigt ontslag aan in parlement

De Sloveense eerste minister Miro Cerar heeft het parlement formeel geïnformeerd dat hij vandaag zijn ontslag zal indienen bij president Borut Pahor. Dat meldt het nationale persbureau STA.

vrt.be 15 maart 2018
 

Eens, nog niet zo lang geleden, was D66 de kampioen van de democratische vernieuwing

D66 werkte mee aan zo’n beetje alle pogingen om het referendum mogelijk te maken. Tot Baudet en de zijnen het Oekraïne-refendum wonnen en de Democraten zich achter de oren krabden. Was het wel wijs om een instrument in het leven te roepen dat zo makkelijk door rechts-populisten kon worden gekaapt?

vn.nl 16 maart 2018
 

Laten we stemmen op standpunten in plaats van partijen

Stemmen is voor Jamal Ouariachi altijd een intens teleurstellende bezigheid geweest. Zijn oplossing: ‘ons kiesstelsel drastisch omvormen tot een ideeëndemocratie, waarbinnen je niet meer op politieke partijen stemt maar op losse standpunten.’

vn.nl 21 maart 2017
 

Sinn Féin kan brexit doen kantelen in Westminster

Misschien keert een meerderheid in het parlement zich tegen de regering? De brexit-stemming in het Britse parlement zou weleens een dubbeltje op zijn kant kunnen worden. Verlaat het VK de EU met een akkoord op zak of zonder akkoord? En indien er een akkoord is: hoe ziet dat akkoord er uit? Misschien keert een meerderheid in het parlement zich tegen de regering? Een aantal dissidente Tory’s wil May niet volgen. EU-lievende socialisten verzetten zich tegen de Corbynmantra — ‘We accept the referendum result’. Schotse en Welshe nationalisten willen liever bij de EU blijven. En de Noord-Ieren?

doorbraak.be 19 maart 2018
 

Nederlanders kiezen nieuwe gemeenteraden en stemmen over “aftapwet”

Meer dan 12 miljoen Nederlanders trekken vandaag naar de stembus om zich in een raadgevend referendum uit te spreken over een nieuwe wet op de inlichtingendiensten. Het wordt wellicht de laatste keer dat Nederland zo’n raadgevend referendum op basis van een burgerinitiatief organiseert. Daarnaast zullen de Nederlanders ook nieuwe gemeenteraden samenstellen.

Het Laatste Nieuws 21 maart 2018
 

Nederlanders spreken zich in referendum uit over aftapwet van regering-Rutte

De wet maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Het referendum, dat samenvalt met nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, is weliswaar niet bindend.

Knack 21 maart 2018
 

Met het referendum wordt pas op de plaats gemaakt - misschien is dat de winst

Het voorlopig laatste referendum, dat vandaag gehouden wordt, laat precies zien waarom het eigenlijk onmogelijk is in een volksraadpleging een oordeel van de kiezer te vragen over een wet.

Trouw 21 maart 2018
 

Resultaat van Nederlands referendum over inlichtingenwet "too close to call"

De uitslag van het raadgevend referendum in Nederland over de nieuwe inlichtingenwet "is momenteel too close to call": de voor- en tegenstanders liggen te dicht bij elkaar. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. "Morgen zijn er meer stemmen geteld en kunnen we op basis van deze voorlopige uitslag er meer over zeggen."

De Morgen 22 maart 2018
 

Nederland verdeeld over afluisteren burgers

Nederland hield woensdag gemeenteraadsverkiezingen, maar gebundeld met die verkiezing werd ook een referendum afgenomen over de zogenaamde Sleepwet, waarin bepaald wordt hoe ver de inlichtingendiensten kunnen gaan om burgers af te luisteren. Uit de eerste exitpolls moet het een nek-aan-nek race blijken tussen voor en tegen.

Knack 22 maart 2018
 

GroenLinks grote winnaar in Nederland, lokale partijen vaakst winnaar

GroenLinks boekt een stevige winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De partij is de grootste in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Nijmegen, Arnhem en Wageningen. Leefbaar Rotterdam wint in Rotterdam met overmacht, en zo'n lokale partij zegevierde in 164 van de 335 gemeenten.

De Standaard 22 maart 2018
 

Pechtold: kabinet aan zet na referendum

Den Haag - Het kabinet is aan zet nu de kiezer in het referendum nee lijkt te hebben gezegd tegen de nieuwe inlichtingenwet. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold. „Volgende week is de officiële uitslag en dan zal het kabinet volgens de wet die geldt voor het raadgevend referendum een standpunt moeten bepalen.”

De Telegraaf 22 maart 2018
 

Amsterdam stemt in referendum massaal tegen wiv

In totaal stemden tijdens het referendum 98.628 Amsterdammers voor en 204.795 tegen. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend bekendgemaakt.

Het Parool 23 maart 2018

 

Kabinet wacht op Kiesraad om nee-stem referendum te bespreken

Het kabinet zal pas na volgende week donderdag, wanneer de Kiesraad de officiële uitslag van het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heeft vastgesteld, bespreken hoe het moet omgaan met de stem tegen de nieuwe inlichtingenwet.

nu.nl 24 maart 2018
 

Madrid voert repressie nog wat op, opent nieuwe jacht op Catalaanse separatisten

De repressie van de Spaanse overheid tegenover Catalaanse separatisten lijkt alleen maar toe te nemen. Gisteren zijn vijf leiders van separatistische Catalaanse partijen opnieuw achter de tralies gezet voor hun betrokkenheid bij het referendum over onafhankelijkheid van vorig jaar. Er zijn ook opnieuw Europese en internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen zes Catalaanse separatistische leiders, waaronder de afgezette president Carles Puigdemont.

newsmonkey.be 24 maart 2018
 

Edward Snowden feliciteert Nederlanders met uitslag referendum: “Blijf vrij!”

Edward Snowden heeft Nederland gefeliciteerd met de uitkomst van het raadgevende referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

nieuwsblad.be 24 maart 2018

 

Met Vriendelijke Groeten,

Dirk

 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be