Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be
 

Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?


 

Spaanse regering sluit niet uit artikel 155 te gebruiken om de orde te handhaven op La Diada op 11 september

De politieke spanningen tussen de Spaanse en de autonome Catalaanse regering worden steeds groter nu dat een meerderheid van het Catalaanse parlement gestemd heeft voor de doorgang van het referendum op 1 oktober en de wetten die de overgang van deelstaat naar eigen land moeten regelen hebben goedgekeurd. Het Grondwettelijk Hof heeft ook al gesproken en aangegeven dat het referendum verboden is maar in Catalonië gaat men gewoon verder met de voorbereidingen. Er wordt daarom al maanden gesproken over de toepassing van artikel 155 van de Spaanse grondwet.

spanjevandaag.com 9 september 2017
 

Catalonië drijft conflict over referendum op de spits

Het referendum werd ongrondwettelijk verklaard, maar de Catalanen zetten de strijd voor onafhankelijkheid voort. De Catalaanse regering zet door met het onafhankelijkheidsreferendum. Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft dat nochtans ongrondwettelijk verklaard. "Dit is een tikkende tijdbom."

De Morgen 8 september 2017
 

Catalanen zeggen JA in Brussel

Deze middag verzamelden ongeveer 200 Catalanen uit België, Nederland en Luxemburg en Belgische sympathisanten in Brussel om de Catalaanse dag van de JA-stem te vieren. De actie ging uit van ANC Brussel, een Belgische tak van de Catalaanse burgervereniging die streeft naar een onafhankelijke Catalaanse staat.

In het Jubelpark werd een grote ‘+’ gevormd. De ‘+’ symboliseert de verzameling van alle Catalaanse burgers die op 1 oktober zullen stemmen voor het referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Het teken is bovendien een oproep aan alle Catalaanse burgers om te gaan stemmen.

doorbraak.be 9 september 2017
 

'Het volk wil de controle terug'

Op twee fronten is in Nederland de terugtocht van de democratie afgekondigd: in Den Haag wordt afschaffing van het referendum bekokstoofd, in Amsterdam is korte metten gemaakt met de stadsdeeldemocratie.

parool.nl 10 september 2017
 

Miljoen Catalanen betogen voor referendum

Zowat een miljoen Catalanen zijn vandaag op straat gekomen om de onafhankelijkheid van de regio te eisen. De Spaanse regering zet zich schrap tegen een gepland referendum.

De Tijd 13 september 2017

Met Vriendelijke Groeten,

Dirk