Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be
 

Geachte,

Lees in deze mail het recentste nieuws over democratie en referendum:

Heeft u deze http://petitie.be/petitie/vlaamse-referenda-nu petitie al getekend?


 

 

Petitie wil standbeeld van Columbus inwisselen voor exemplaar van Prince

In Minnesota loopt een petitie om het standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus voor het parlement in de Amerikaanse staat af te breken en te vervangen door een exemplaar van de overleden popster Prince.

De Standaard 5 september 2017
 

Onderzoek: referenda moeten beter, maar hebben nut

Bijna net zo hevig als de discussie over het Oekraïneverdrag was vorig jaar het debat over het referendum zelf. Een welkome aanvulling op de democratie of een gemankeerd instrument dat gecompliceerde zaken verengt tot het zwart-witte ja of nee? Het referendum heeft meerwaarde, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, maar de wet verdient op onderdelen verbetering. Trouw publiceerde dinsdag voor het eerst hun bevindingen.

de Volkskrant 5 september 2017
 

Catalonië zet Spanje buitenspel met wet die referendum mogelijk maakt

Voor de Spaanse regering is de democratie gestorven, terwijl de Catalaanse regering een democratische triomf ziet. Met grote haast heeft het Catalaanse parlement een wet aangenomen die het referendum over de onafhankelijkheid mogelijk maakt.

De Morgen 7 september 2017
 

Spaans parket-generaal kondigt vervolging Catalaanse leiders aan om referendum

Het Spaanse parket-generaal heeft vandaag vervolgingen aangekondigd tegen politici in Catalonië die meewerken aan de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum. Kiesmateriaal "bestemd om het illegale referendum voor te bereiden of te houden" zal in beslag genomen worden, aldus procureur-generaal Jose Manuel Maza.

De Morgen 7 september 2017
 

“Dit wordt de moeilijkste en meest riskante test voor de Spaanse democratie sinds de dood van Franco”

Over enkele weken al, op 1 oktober, organiseert de nationalistische regering van Catalonië een referendum over de afscheiding van Spanje. Als de Spaanse overheid dat tenminste niet onmogelijk maakt, wat ze ten zeerste van plan is.

Het Belang van Limburg 8 september 2017
 

Madrid dreigt met vervolging Catalaanse parlementsleden

Leden van het parlement en de regering van Catalonië die woensdag voor het houden van een referendum over onafhankelijkheid stemden, hangt vervolging boven het hoofd. Dat heeft de Spaanse openbaar aanklager José Manuel Maza woensdag verklaard.

Het Financieele Dagblad 7 september 2017
 

Referendum over nieuwe tapwet hangt in de lucht

Anderhalf jaar na het Oekraïne-referendum hangt er een nieuwe raadgevend referendum in de lucht. Amsterdamse studenten zijn druk bezig om genoeg handtekeningen te verzamelen voor een volksraadpleging over de nieuwe inlichtingenwet. Met meer dan tienduizend handtekeningen hebben ze de eerste horde genomen. Weten ze uiterlijk half oktober 300.000 nieuwe steunbetuigingen te presenteren, dan schrijft de Kiesraad een referendum uit. De teller is nu voorbij de 30.000.

Trouw 8 september 2017
 

Australië mag stemmen over homohuwelijk

Het Australische volk mag zijn stem gaan uitbrengen over het openstellen van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Dat heeft het hoogste gerechtshof van Australië donderdag besloten. Het gaat om een niet-verplicht referendum via de post.

nrc.nl 7 september 2017

 

Met Vriendelijke Groeten,

Dirk