Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Direct naar de nieuwe poll.

30 november 2021. We zitten met een ongeziene piek in coronagevallen en onze feestdagen lijken weer in het water te vallen. Dat deprimerende nieuws had niet minder kunnen verschillen met één jaar geleden. Er lijkt geen vooruitgang en de weinige versoepelingen zijn al weer teruggedraaid.

Dat is ook wat de mensen bewoog om afgelopen zondag te gaan betogen in Brussel. Zij vinden dat het gedaan moet zijn met het afnemen van hun vrijheden en gedaan met de huidige dictatuur. Ook wij zien zeker de gebreken in deze regering en hun aanpak rond corona. Maar we willen niet zo ver gaan om deze regering een dictatuur te noemen.

In oktober vroegen we al eens wat jullie van deze regering vinden. Het overduidelijke oordeel was toen dat het vertrouwen in de regering toch ver zoek was. Liefst 88% oordeelde zo. Hieronder enkele reacties, pro en contra

De huidige evolutie gaat totaal de verkeerde richting uit: de "pandemiewet" zet de facto het hele parlement aan de kant. Eén niet-verkozen minister kan naar believen het hele land platleggen op basis van niets. En dat werd goedgekeurd door datzelfde parlement.

Regering is te links waar Vlaanderen juist rechts heeft gestemd. Vlaanderen en Wallonie zijn te verschillend in hoe ze de toekomst willen aanpakken.

Maar er waren enkelen die het het positieve proberen te zien:

Veel diversiteit is steeds boeiend.

Ik bekijk het positief: de huidige regering verschilt niet veel van andere. Toch staan we hier in België nog veraf van zowel een dictatuur als van echte democratie. Wat lijkt mij zinvol om wel aan te pakken: een federale kieskring invoeren, geen beroepspolitici maar maximaal 2 termijnen, herfederalisering van heel wat zaken, minder beleidsniveau's, meer Europa, beleid gebaseerd op objectieve criteria ipv op ideologie. Met die zaken, zou er al heel wat meer betrokkenheid van burgers bij het beleid zijn.

Omdat we zo genoten hebben van jullie reacties en alle feedback, hebben we vandaag een tweede poll voor jullie klaarstaan.

Hoe democratisch vinden jullie de coronamaatregelen? Antwoorden kan hier.

 

Dus laat ons zeker ook weten hoe je over dit onderwerp denkt. We kijken er alvast naar uit om jullie reacties te lezen. 

 

Met democratische groet,

 

 Bert Penninckx, voorzitter Meer Democratie


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be