Meer Democratie

Geachte ,

Beste democraat,

Schrijf je hier in voor het webinar van 18 oktober.

Al ingeschreven voor het praatcafé in Leuven op 16 oktober?

Bij het referendum over de Europese grondwet waren de Fransen beter geïnformeerd over de inhoud van de grondwet dan politici zelf. Het geheim? Doordat burgers (een zeldzame keer) hun stem konden laten horen. Doordat nu het er toe deed, de burgers zelf zich informeerden. De cafépraat evolueerde naar debat, informatievergaring, en gesprekvoering. Politici daarentegen informeerden zich niet want hun partij dicteerde toch hoe ze moesten stemmen. Zij kenden de grondwet niet, maar dat was ook niet nodig want hun baas dacht voor hen.

Vijftien jaar later is er niet veel veranderd. Het gebrek aan die directe democratie is duidelijk op elk niveau. Lokaal, nationaal en ook Europees. Wij bij Meer Democratie zijn er van overtuigd dat allereerst het lokale niveau op punt moet staan, maar je kan tegenwoordig ook niet om Europa heen.

Maar net daar knelt het schoentje. Niet enkel in België heerst een duidelijke particratie, ook bij de werking van de Europese Unie kunnen soms vragen gesteld worden. Zo heeft de EU niet bepaald de reputatie dat ze democratische evoluties faciliteren. Hiermee samenhangend blijft het Europees beleid voor velen een gesloten boek ondanks de ogenschijnlijke transparantie op hun kanalen. 

Voor hoogleraar Europese Politiek Hendrik Vos kent Europa nog weinig geheimen. Daarom zijn we zeer blij dat we hem konden uitnodigen voor een verhelderend gesprek over de Europese Unie en haar democratische aspect. Kom op maandag 18 oktober vanaf 19u30 meeluisteren naar zijn verhaal.

                                                    Professor Hendrik Vos

Hij zal ons uitleggen hoe Europese beslissingen tot stand komen, en stilstaan bij het democratische gehalte ervan. Wat loopt beter dan gedacht? Waar zitten de problemen? Waar zitten de uitdagingen?

Voor Meer Democratie wordt het hoog tijd dat Europa haar burgers als gelijkwaardige partners leert beschouwen en iedereen de kans biedt om zich tot een verantwoordelijke burger te ontwikkelen. Pas wanneer de politici op elk niveau breken met de oude politiek en de bevolking zelfbeslissingsrecht verlenen, kan volgens ons een gezonde democratie bloeien.

Inschrijven kan je hier.

Al ingeschreven voor het praatcafé in Leuven op 16 oktober?

 

Met democratische groet,

 

Guido De Bruyker, verantwoordelijke lezingen


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be