Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Democratie is net zoals sport… min of meer toch. Neem nu bijvoorbeeld voetbal, we spelen allemaal wel eens graag een matchke op het patattenveld bij ons achter, maar nog leuker is het om gezellig met een paar vrienden (en een paar biertjes) naar een match te kijken.

Democratie ervaren we op dit moment juist iets te veel als voetbal. Net zoals we gisteren dat fenomenale punt van Club Brugge tegen PSG bejubelden vanuit onze zetel, kijken we op dit moment maar wat graag naar hoe de politici het allemaal voor ons doen. En dat terwijl democratie eigenlijk geen kijksport zou mogen zijn. We zouden actief aan de democratie moeten deelnemen. Want als we dat niet doen, is het eigenlijk geen echte democratie meer.

Nu je dit leest, denk je waarschijnlijk: Dat klinkt mooi, maar wat zou ik daar nu aan kunnen veranderen? Het lijkt inderdaad soms onrealistisch of onhaalbaar, maar het kan! Zelfs in België.

Lanaken is daar het perfecte voorbeeld van. Zij organiseerden een lokaal referendum met de vraag of vuurwerk afgestoken mocht worden op oudejaarsavond of niet. Uiteindelijk brachten 1.300 inwoners hun stem uit. De meerderheid was tegen en dus komt er nu een verbod voor particulieren om vuurwerk af te steken. Zo simpel is het.

Wil je meer horen over hoe directe democratie ook voor jou van betekenis kan zijn? Wil je verder geïnspireerd worden door enkele voorbeelden? Volg dan zeker ons webinar op maandag 20 september om 19u30.

Schrijf je hier in.

 

Met democratische groet,

 

Bert Penninckx, voorzitter Meer Democratie VZW
 

 


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be