Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Professor Mattias Desmet over het fenomeen massavorming maandag 21 juni om 19u30.

De Coronacrisis liet/laat ons vlijmscherp zien hoe kwetsbaar democratie kan zijn: ‘nood breekt wet’ werd plotseling een erg letterlijke werkelijkheid. Helemaal los van de vraag hoe zinnig of onzinnig de opgelegde maatregels zijn, zien we mensen hun angsten, frustraties, tekorten aan zingeving kanaliseren in een collectieve strijd tegen een bedreigend object en daarbij vaak kritiekloos figuren volgen die ze als leiders vertrouwen. Mattias Desmet legde in zeer opgemerkte interviews en opiniestukken vanuit zijn expertise als klinisch psycholoog op een boeiende manier de achtergronden bloot van het verschijnsel massavorming.

Wie de democratie nauw aan het hart ligt kan er veel uit leren en omgekeerd leert zijn analyse ons veel over democratie. De benadering van Mattias Desmet is scherpzinnig en ruim, omdat hij er heel wat kennisdomeinen bij betrekt, daaronder (groeps)psychologie, cultuurhistorie en wetenschapsfilosofie. De noodlottige wendingen die met de reacties op de pandemie gepaard gaan kunnen dan wel tot rampzalige gevolgen leiden, maar tot een fatale escalatie daarentegen hoeft het niet noodzakelijk te komen. Ook hierbij kan democratie een rol spelen.
Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Daarnaast heeft hij een praktijk als psychoanalyticus. Hij is auteur van boeken als The pursuit of objectivity in psychology en Lacan’s logic of subjectivity: A walk on the graph of desire. Hij is ook een van de stichters van het Single Case Archief. 
Onderscheidingen:  
– Evidence-based Psychoanalytic Case Study Price (Association for Psychoanalytic Psychotherapy, 2018) 
– Wim Trijsburg Price (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, 2019)

Inschrijvingslink voor het webinar maandag 21 juni 19u30.

Daarna nemen we pauze en komen in het najaar met een heel ander format.


 

Recent werd in Brussel een voorstel van bijzondere ordonnantie ingediend door Brussels Parlementslid Pepijn Kennis omtrent de gewestelijke volksraadpleging. Wij hadden de kans om er met hem over te praten vlak voor het voorstel werd ingediend.
Het is een interessant voorstel waar zowel deliberatieve, directe als representatieve democratie samenkomen om zo een beleid te voeren dat ook niet alleen gesteund wordt door de bevolking maar ook door hen werd beslist.
Onze vraag is nu: Waarom volgt Vlaanderen niet? Politici verwachten dat burgers vertrouwen hebben in hun processen en de beslissingen die daaruit resulteren. Dan is het ook essentieel dat de omgekeerde beweging ook gemaakt wordt om dit vertrouwen in twee richtingen te herstellen. 
Naar aanleiding van het uitblijven van het Vlaamse voorstel heeft Meer Democratie haar aanbevelingen opgelijst en gedeeld met Vlaamse politici. Wij houden u op de hoogte van de reacties!


 

Onze informatica infrastructuur is aan een flinke update toe. Recent zijn we een samenwerking aangegaan met Civicoop. Dat is een coöperatie die maatschappelijk verantwoorde organisaties helpt met hun informatica systeemopzet. Zij helpen onze vzw in een overgang naar een performante informaticastructuur.  En bovendien draaien onze 4 servers weldra op windenergie via Greenhosting.
De migraties zullen verschillende maanden duren. Deze investering heeft een geschatte kostprijs van €6.200 (€1.800 voor de  database + €4.400 voor de website).
Steun dit op elk vlak duurzame verhaal en bouw mee aan een democratische toekomst.

Ja, ik doe mee, ik wil een duurzame democratie en help mee de nodige infrastructuur te financieren.

Ik word maandelijks donateur voor een bedrag dat ik zelf kies.

 


 

 

 

 

 

 

 

Uw welkomstteam


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be