Logo

Geachte ,

Beste Democraat,

 

In 1831 was 21 juli de dag dat Leopold I officieel koning der Belgen werd. Exact 190 jaar later is er voor Meer Democratie een dubbele reden om te vieren.

Allereerst willen we vandaag vieren dat België niet langer een monarchie is waar de koning als een autoriteit boven het volk staat. Het koningshuis speelt steeds meer en meer een ceremoniële functie. De macht verschuift zich ondertussen naar de deels onverkozen "uitvoerende macht"; een volgende keer daar meer over.

Maar hoe moet een democratische samenleving er dan net uitzien? Wij hopen dat onze ideeën informeren en – wie weet – ook inspireren. Maar het liefst van alles willen we dat je zelf een mening kan vormen. Meer Democratie wil daarin allesbehalve een autoritaire rol spelen en mensen gaan beleren.

Daarom delen wij vandaag graag (gratis!) een aantal standaardwerken over democratie. Deze vrije dag, en bij verlenging deze zomer, is het ideale moment om te ontdekken hoe jij over democratie denkt.

Lees je liever deze boeken op papier? Je kan onze boeken ook bestellen en bij een eerste gift ontvang je zelfs onze artikelenbundel 'Directe democratie' gratis in huis.

 

1.       Democratie, een inleiding

Voor zij die nog niet thuis zijn in de wereld van de democratie of graag een opfrisbeurt zouden willen. Dit basiswerk geeft je een algemene blik en een sterke basis voor meer.

 

2.       Directe democratie. Feiten argumenten en ervaringen omtrent het referendum

Jos Verhulst en Arjen Nijeboer illustreren hoe de burgers enkel door een directe democratie werkelijk soeverein kunnen worden. Hun scherpe analyse en voorbeelden maken een sterke case.  

 

3.       Vertoog over de vrijwillige slavernij

Hoe kan een machthebber ongestraft blijven regeren? Fransman Etienne de La Boétie (1530–1563) schreef, nauwelijks 18 jaar oud, een klassieke tekst bij uitstek over dit vraagstuk. Zijn antwoord blijft tot op vandaag brandend actueel.

 

4.       Tijd voor een burgerlobby

De representatieve democratie werkt niet. Al decennia lang moeten we lijdzaam kijken naar het politiek theater rond benoemingen, achterkamerpolitiek, lobbyfiscaliteit, wafelijzerpolitiek en slikken we allerhande beslissingen zonder draagvlak. Lees in dit boek hoe het anders kan.

 

We vieren vandaag echter niet alleen de metamorfose die België de afgelopen 190 jaar heeft ondergaan. Ook Meer Democratie ondergaat op dit eigenste moment een metamorfose. We werken al enkele weken hard achter de schermen en we staan te popelen om ze met jou te kunnen delen.

 

Hou zeker onze nieuwsbrief in de gaten de komende weken en ondertussen veel leesplezier!

 

Met democratische groet,

 

 

Bert Penninckx
Voorzitter Meer Democratie

 


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be