Logo

Geachte ,

Herinnering: juiste link voor het webinar van 26 april 19u30 over het Zwitserse systeem.

Beste democraat,

We zijn zeer hoopvol wat de directe democratie betreft. Overal krijgen we signalen dat er werk gemaakt wordt van een meer humane samenleving. Een gemeenschap die wij burgers zelf samen opbouwen, en niet gedicteerd door enkelingen die laten uitschijnen dat ze weten wat goed voor ons is.
Ook met politici hebben we hoopvolle gesprekken. Veel hoopvoller dan we in het verleden al meemaakten. Zij beseffen dat het zo niet langer kan en zijn de verwijten beu die naar hen toe worden geslingerd. Zij beseffen, weliswaar nog niet elke politicus, maar toch, dat het beter is dat burgers zelf ook verantwoordelijkheid dragen. Als burgers rechtstreeks over hun wetten kunnen beslissen, met bindende referenda, dan dragen burgers de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Willen wij dat wel? Kunnen wij dat wel aan?
Wél, ook onze medeburgers geven sterke signalen, ook hier helaas nog niet elke burger, dat we het beter zélf zouden doen. Dat we beter zélf beslissen. De protesten kan je zien als de symptomen en ze geven aan dat het tijd is voor verandering.

Het is tijd dat we de rollen gaan omkeren, dat politici dienaren van het volk gaan worden.
Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Vele burgers, zoals de sympathisanten en donoren van Meer Democratie zijn al ongeduldig, zo weten we.
Het komt er nu op aan om door te zetten, met volle kracht. We hebben al verschillende democratische vernieuwingsgolven gemist zoals de 'commissie politieke vernieuwing' rond de milleniumwissel n.a.v. de Dutroux affaire.
Nu, moet het lukken. Zeker ander half miljoen mensen zullen mee moeten doen, en zullen een sterk signaal moeten geven om te beklemtonen dat de burger ook wel weet wat hij wil: zelfsoevereiniteit door een directe democratie.


Het heeft geen zin om cynisch of apathisch te zijn of te worden rond democratie. Op onze webinars leggen we uit, in vele stappen weliswaar, waar het om draait: dat de burgers die wetten zelf en rechtstreeks kunnen maken. Mooie wetten die hen zullen dienen in functie van het persoonlijke en het algemene belang. Zonder dát kan men niet van een humane samenleving spreken. Met minder kan je ook geen genoegen nemen.


Doe je mee? We weten wat werkt en wat niet werkt. Alleen met vrijwilligers lukt het niet. En zonder geld evenmin. Vandaar dat we al het equivalent van 1 fulltime aan  mensen hebben die professioneel werk verrichten, de vrijwilligers begeleiden, marketingplannen uitwerken en gesprekken aangaan met zowel NGO's als politici. En, niet te vergeten, onze democratische tool petitie.be gaan we nog verder uitwerken als een eerste stap naar referenda.
We willen daarom het aantal medewerkers op redelijk korte termijn vervijfvoudigen.

Meer Democratie heeft ongeveer €2.900 per maand extra nodig om een interne werking te garanderen en bovenstaande ambities te kunnen realiseren. Daarom, doe mee! Maak een bestendige opdracht op ons rekening nummer IBAN: BE23 5230 8007 5191 BIC: TRIOBEBB.

Met gemiddeld €10 per maand kunnen we verder doen.

Help de eerste maanden te overbruggen met een donatie.

Ja, ik doe mee, ik neem mee verantwoordelijkheid en help onze democratie te redden.

 
 
 

 

 
Onze medeburgers en volgende generaties zullen jullie eeuwig dankbaar zijn!


Hoe ziet het Zwitserse systeem er meer van nabij uit? Vragen die steevast opkomen bij vele mensen. Hoe heeft het land de Corona-problematiek aangepakt e.d.m.? Kunnen we op 30 à 40 minuten ook een zicht ‘van binnenuit’ krijgen?
Zeker. Hiervoor is Clara Egger de aangewezen persoon. Clara is zelf Zwitserse van geboorte, Frans staatsburger en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen (NL). Op 2 november ll. was ze al eens bij ons te gast en schetste toen de evolutie van de direct democratische beweging in Frankrijk. Deze keer zal ze ons de nodige kennis aanreiken om voor onszelf uit te maken in welke mate wij het Alpenland als voorbeeld willen nemen.

Schrijf je hier in (met de verbeterde link) om het webinar van 26 april 19u30 te volgen.


 

 

Uw welkomstteam Guido, Marc, Marijke, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be