Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Schrijf je hier in om het webinar van 26 april 19u30 te volgen.

Dit webinar, dat oorspronkelijk voorzien was voor 29 maart laatstleden, kon toen niet doorgaan wegens ziekte van de gastspreekster. We mogen Clara echter opnieuw aankondigen en verwelkomen op maandag 26 april. Zie hieronder de omschrijving van haar presentatie.

Het enige land ter wereld waar democratie op alle niveaus van onderen uit werkt is Zwitserland. De inwoners zelf richten er hun maatschappij in van ‘laag’ (gemeentelijk) tot ‘hoog’ (confederaal). Gegroeid vanuit de oude jaarlijkse stemming op het dorpsplein, waar iedereen de agenda mee kon bepalen en afstemmen, zijn ook nu nog de gemeenten de kernoorden van de Zwitserse democratie. Van de gemeenten uit zijn dan bepaalde bevoegdheden overgedragen naar de grotere entiteiten van de kantons en vandaaruit op hun beurt naar de confederale staat. Anders dus dan bijna overal ter wereld groeide democratie hier van onderen uit. Het Zwitserse referendumsysteem is de toepassing op een grotere schaal van de middeleeuwse volksstemming op het marktplein.


Tot hier het ideaalbeeld, dat zeker in veel opzichten tot de democratische verbeelding spreekt. Ook Meer Democratie VZW refereert regelmatig naar Zwitserland. Het feit dat dit systeem werkt is overigens een probaat middel om alle sceptici en tegenstanders van antwoord te dienen.
Maar hoe ziet dat Zwitserse systeem er meer van nabij uit? Hoe heeft het land de Corona-problematiek aangepakt e.d.m.? Kunnen we op 30 à 40 minuten ook een zicht ‘van binnenuit’ krijgen?
Zeker. Hiervoor is Clara Egger de aangewezen persoon. Clara is zelf Zwitserse van geboorte, Frans staatsburger en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen (NL). Op 2 november ll. was ze al eens bij ons te gast en schetste toen de evolutie van de direct democratische beweging in Frankrijk. Deze keer zal ze ons de nodige kennis aanreiken om voor onszelf uit te maken in welke mate wij het Alpenland als voorbeeld willen nemen.

Schrijf je hier in om het webinar van 26 april 19u30 te volgen.


 

Op 18 maart schreef Meer Democratie een Open brief aan Eerste minister Alexander De Croo n.a.v. de herdenking van 1 jaar lockdown in België. Met deze brief willen wij naast onze bezorgdheid over de coronamaatregelen de regering oproepen om dit momentum te gebruiken om de waakhondfunctie van het volk en een feedbacksysteem als fundamenteel onderdeel te integreren in ons politieke systeem. Ondertussen is er nog steeds geen pandemiewet  en moet de Belgische staat van de rechter voor eind april een wettelijke basis voorzien voor de coronamaatregelen. Meer Democratie houdt de vinger aan de pols en komt de komende weken met een reeks video's om de druk te verhogen en inhoudelijk advies te geven op de pandemiewet. Hou dus zeker onze sociale media in de gaten!


 

Meer Democratie heeft ongeveer €2.900 per maand extra nodig om een interne werking te garanderen en bovenstaande acties te kunnen blijven voeren. Daarom, doe mee! Maak een bestendige opdracht op ons rekening nummer IBAN: BE23 5230 8007 5191 BIC: TRIOBEBB.

Met gemiddeld €10 per maand kunnen we verder doen.

Help de eerste maanden te overbruggen met een donatie.

Ja, ik doe mee, ik neem mee verantwoordelijkheid en help onze democratie te redden.

 
 
 

 

 
Onze medeburgers en volgende generaties zullen jullie eeuwig dankbaar zijn!

 

Uw welkomstteam Guido, Marc, Marijke, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be