Logo

Geachte ,

Beste democraat,

Ervaringen met burgerraden: Schrijf je hier in om het webinar van maandag 12 april 19u30 te volgen.

Caroline Vernaillen, verantwoordelijke voor PR en Internationale Projecten bij Democracy International, heeft het experiment Burgerrat  für Demokratie van onze zusterbeweging Mehr Demokratie (Duitsland) van nabij gevolgd, evenals de recent afgesloten toepassing ervan op Bundesniveau met als thema ‘De rol van Duitsland in de wereld’.

Zij zal ons over de ervaringen hiermee uit eerste hand berichten en vanuit haar internationale expertise vergelijkingen maken met de Convention pour le climat in Frankrijk en de Ierse volksraad. Vooral dit laatste evenement zal ze eveneens aangrijpen om de link te leggen van participatieve naar directe democratie.


Caroline is zelf afkomstig uit Vlaams-België. Maar laat België nu net voortrekker zijn op het gebied van gelote burgerassemblees. Daarom horen we nog twee andere personen: de een verbonden met Bürgerdialog, onderdeel van het parlement van de Duitse gemeenschap, de andere Jonathan Moscovic, de oprichter van het participatie-platform democracy.brussels.


Een buitenkans om het aandeel in te leren schatten van gelote burgerraden aan de hedendaagse democratie.

Ervaringen met burgerraden: Schrijf je hier in om het webinar van maandag 12 april 19u30 te volgen.

 


Meer Democratie heeft ongeveer €2.900 per maand extra nodig om een interne werking te garanderen en bovenstaande acties te kunnen blijven voeren. Daarom, doe mee! Maak een bestendige opdracht op ons rekening nummer IBAN: BE23 5230 8007 5191 BIC: TRIOBEBB.

Met gemiddeld €10 per maand kunnen we verder doen.

Help de eerste maanden te overbruggen met een donatie.

Ja, ik doe mee, ik neem mee verantwoordelijkheid en help onze democratie te redden.

 
 
 

 

 
Onze medeburgers en volgende generaties zullen jullie eeuwig dankbaar zijn!
 

Op dit moment onderhoudt Meer Democratie contacten met verschillende politieke partijen om van de gewestelijke volksraadpleging eindelijk een feit te maken, zowel in Vlaanderen als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor ons blijft het belangrijk dat deze volksraadpleging er deze legislatuur nog komt én dat het vooral een burgervriendelijke procedure wordt waarin rekening gehouden wordt met een redelijke handtekeningdrempel (50.000) en eveneens een  redelijke termijn voor de handtekeningenwerving (1,5 jaar).

Verschillende politici gaven te kennen alvast geïnteresseerd te zijn in onze aanbevelingen, maar het blijft belangrijk om de ontwikkelingen verder op te volgen. Wordt vervolgd...

Onze position paper inzake de gewestelijke volksraadpleging kan je hier terugvinden.


Uw welkomstteam Guido, Marc, Marijke, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.


 

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
3010 Kessel-Lo (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 5191


facebooktwitter

Tip: voeg ons adres welkom@meerdemocratie.be toe aan uw adressenboek in uw emailprogramma. Dan belanden onze emails niet in uw spambox.

Klik hier om u af te melden van alle nieuwsbrieven

U kunt zich ook uitschrijven via een mailtje naar welkom@meerdemocratie.be