Geachte ,
Onze huidige democratie is kreupel.
Meer Democratie wenst als oplossing hiervoor de huidige, representatieve democratie aan te vullen met vormen van directe democratie, met als uiteindelijke streefdoel: de invoering van het bindende referendum op burgerinitiatief.
Om dit te doen slagen moet echter ook de Grondwet en de huidige wetgeving grondig gemoderniseerd worden, voorbij de beginselen van een exclusieve representatieve democratie!
Op dit moment past een consultatieve volksraadpleging wel al binnen de krijtlijnen van de Grondwet en is voor de invoering ervan geen grondwetsherziening noodzakelijk, maar een beslissend referendum invoeren is momenteel wel nog een stap te ver. Het tweede lid van grondwetsartikel 33 bepaalt immers dat de machten conform de Grondwet moeten worden uitgeoefend, en artikel 36 zegt nu dat alleen de ‘Kamer, de Senaat en de Koning’ deel uitmaken van de wetgevende macht, niet de kiezers. Meer Democratie voert daarom op dit moment gesprekken met federale politici om een grondwetsherziening mogelijk te maken in 2024.
Onze position paper inzake de invoeringen van een bindend referendum op burgerinitiatief kan je hier terugvinden.
Meer Democratie heeft ongeveer €2.900 per maand extra nodig om een interne werking te garanderen en bovenstaande acties te kunnen blijven voeren. Daarom, doe mee! Doe een bestendige opdracht op ons rekening nummer IBAN: BE23 5230 8007 5191 BIC: TRIOBEBB.
Help de eerste maanden te overbruggen met een donatie.
Onze medeburgers en volgende generaties zullen jullie eeuwig dankbaar zijn!
Uw welkomstteam Guido, Marc, Mariame, Bert, Eric, Dirk, Marie-Claire.
Herinnering:
Ervaringen met burgerraden: Schrijf je hier in om het webinar van maandag 12 april 19u30 te volgen.
Caroline Vernaillen, verantwoordelijke voor PR en Internationale Projecten bij Democracy International, heeft het experiment Burgerrat für Demokratie van onze zusterbeweging Mehr Demokratie (Duitsland) van nabij gevolgd.
Zij zal ons over de ervaringen hiermee uit eerste hand berichten en vanuit haar internationale expertise vergelijkingen maken met de Convention pour le climat in Frankrijk en de Ierse volksraad. Vooral dit laatste evenement zal ze eveneens aangrijpen om de link te leggen van participatieve naar directe democratie.
Caroline is zelf afkomstig uit Vlaams-België. Maar laat België nu net voortrekker zijn op het gebied van gelote burgerassemblees. Daarom horen we nog twee andere personen: de een verbonden met Bürgerdialog, onderdeel van het parlement van de Duitse gemeenschap, de andere Jonathan Moscovic, de oprichter van het participatie-platform democracy.brussels.
Een buitenkans om het aandeel in te leren schatten van gelote burgerraden aan de hedendaagse democratie.
Ervaringen met burgerraden: Schrijf je hier in om het webinar van maandag 12 april 19u30 te volgen.
Onze website wordt voortdurend geupdated; sommige browsers en veiligheidsprogramma's echter blokkeren onze website. Meld dit aan uw browser en veiligheidsdienst. Bij de helft van de maildiensten komen onze mailings niet toe. Schrijf je in met een ander adres. Daarom stuur onze berichten door naar vrienden, geïnteresseerden en familie.
|