Het Europa der regio's

 Registration is closed for this event
Jef Keymeulen: “Het Europa der regio's was de titel van een burgerinitiatief die de Zwitser Bruno Frey midden de jaren '90 op de Europese tafel legde. Men zou het het Zwitsers model kunnen noemen.

Neem deel aan dit webinar.

Het Europa der regio's

De Belgische staat is een concept dat stamt uit de na-Napoleontische tijd en bijna 200 jaar oud. Intussen zijn er zoveel wijzigingen geweest dat er van het origineel niet veel overblijft. Tijd om eens de zaken te recetten en een concept uit te werken voor de rest van het millennium. De kennis en de technologie zijn zodanig geëvolueerd dat wij niet meer bij het oude kunnen blijven. Wij worden vandaag bestuurd door vijf politieke niveaus, 15 000 gemandateerden en 360 000 mandaten. Een verdeeldheid van bevoegdheden, een overmaat aan overheden. Laten we het land opdelen in een veertigtal functioneel afgebakende regio's die elk de volle uitvoerende macht hebben. De regelgeving is voor iedereen gelijk.

Elke regio is evenwaardig en in staat om zowel sociaal als economisch zelfstandig te bestaan. Om dit doorgevoerd te krijgen zal het op Europees niveau moeten geaccepteerd worden.

In het webinar schets ik de werking van de maatschappij, de taakstelling van de overheid, de inspraak en controle op de gemandateerde overheid door het volk. Uiteindelijk draagt het volk de lasten, het volk is de werkgever van de gemandateerden. Een burgerinitiatief dringt zich op.


Jef Keymeulen (° 1945) is technisch ingenieur elektromechanica en studeerde aan de VUB verkeerskunde. Hij werkte voor Siemens, industriële informatica en voerde overheidsopdrachten uit in de mobiliteitssector (autosnelwegen, waterwegen, spoorwegen), maar ook in de privé o.a. staal en deed aan projectleiding in samenwerking met universiteiten en studiebureaus.
In Aalst maakte hij deel uit van adviesraden voor o.a. de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) en het Structuurplan.


Ben jij ook benieuwd naar wat Jef te vertellen heeft? Schrijf je dan nu in via deze link.

When
December 20th, 2021 7:30 PM through  9:30 PM
Location
Online
Belgium

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

info@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden

Partner

Meer Democratie VZW is partnerorganisatie van Democracy International.

Democracy International